НЕБЕЗПЕКА ВЕЛИКОЇ ВОДИ
НЕБЕЗПЕКА ВЕЛИКОЇ ВОДИ
Гроза, тривалий рясний дощ 07 липня привели до підняття рівня води в річках, потічках, підтоплення полів, присадибних ділянок, криниць, будинків.
Велика вода завжди тягне за собою небезпеку виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь.
За даними місцевої влади, в населених пунктах 10 територіальних громад (територія, що обслуговується Богородчанським відділом) було підтоплено 473 об’єкти, 134 криниці, 210 підвалів житлових будинків.
Як захиститися від небезпечних наслідків повені?
З метою збереження здоров’я населення фахівці рекомендують:
- не використовувати для пиття воду з відкритих водойм, а також підтоплених криниць, каптажів та інших джерел водопостачання, які можуть бути забрудненими патогенними мікроорганізмами, зокрема, збудниками дизентерії, сальмонельозу, гастроентероколітів, вірусного гепатиту А, черевного тифу, яйцями та личинками гельмінтів;
- у випадку підтоплення, забруднення наявних джерел водопостачання, слід використовувати для споживання питну якісну бутильовану воду;
- при неможливості придбати питну воду, можна вживати як для питних потреб, так і для господарських цілей лише кип’ячену (кип’ятити воду, що використовується для приготування їжі та миття посуду, не менше 10 хвилин);
- не вживати продукти, які були підтоплені водою, під час повені із пошкодженою промисловою упаковкою та консервацію, що була підтоплена водою і отримала ушкодження;
- зберігати воду і продукти у закритих ємностях у місцях, недоступних для гризунів. При можливості проводити дератизаційні заходи зі знищення гризунів у місцях їх можливого скупчення;
- перед споживанням їжі обов'язково проводити її термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою);
- овочі та фрукти слід мити кип’яченою водою (бажано щіткою із господарчим милом), потім обдавати окропом.
Після того, як вода зійде з ґрунту, спаде рівень води в криницях, необхідно:
- спорожнити індивідуальні вигрібні/дворові вбиральні, у разі їх переповнення, за допомогою асенізаційної машини та провести дезінфекцію із використанням хлорного вапна або інших дезінфікуючих засобів;
- колодязі звільнити від бруду, вичистити та продезінфікувати хлоровмісними дезінфектантами, відповідно до інструкції із їх використання.
Наголошуємо, що при підозрі на інфекційне захворювання або харчове отруєння (підвищення температури тіла, головний біль, нудота, блювота, пронос, жовтушність шкіри, склер очей, висипи на тілі) слід негайно звернутися за медичною допомогою.
Завідувач відділення епіднагляду та
профілактики інфекційних хвороб
Богородчанського відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Надія ГЛУШКО