Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Яка небезпека приховується на грошах

Дата: 08.09.2023 15:07
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Яка небезпека приховується на грошах

 

Щодня ми вимушені торкатися грошей, на яких міститься дуже багато мікробів та яєць гельмінтів.  Не дивлячись на те, що на сьогоднішній день кредитні та інші картки стають все більш і більш популярними в якості оплати, все ж більшості з нас щодня доводиться мати справу з купюрами та монетами.

Монети можуть містити до 2400 бактерій!

Мікроорганізмів, які накопичуються на грошах, з кожним днем стає все більше.  Оскільки вони передаються з рук в руки, мікроби, які має один хвора людина, можуть бути з легкістю передані усім, хто тримав одну й ту саму купюру.   Переважно ми  і не задумуємося,  в яких руках ці гроші перебували, в яких гаманцях їх тримали, скільки різних рук їх перераховувало. Діти, заплативши гроші, беруть своїми руками морозиво, цукерки, насіння соняшника і відправляють до свого рота,  крім бажаних смаколиків,  набір мікробів.

Дослідження  вчених у  США виявили, що 58% населення заражаються  яйцями гельмінтів через грошові купюри. І лише 8% населення заражаються глистами іншими способами.  Також було доведено, що паперові гроші містять велику кількість бактерій, які можуть викликати різні  інфекції та провокувати захворювання, з якими імунна система нашого організму не в змозі боротися.  

Через паперові гроші та  монети можуть передаватися до семи різних типів бактерій, які викликають інфекційні хвороби. Найбільш поширені з них: стафілокок, стрептокок, паличкоподібні бактерії, кишкова паличка.

Стафілококовий епідерміт

Стафілокок може викликати  інфекції в різних частинах тіла, так званий стафілококовий епідерміт. Деякі з його симптомів: лихоманка, гострий біль, прискорене дихання та частота серцевих скорочень, втома, а також підвищене потовиділення.

Стрептокок

Стрептокок є причиною виникнення багатьох серйозних хвороб, серед яких: менінгіт, бактеріальна пневмонія та фарингіт. 

Паличкоподібні бактерії

Деякі види паличкоподібних бактерій  не є патогенними,  однак певні види можуть  викликати  блювоту та діарею протягом 5-10 годин з часу проникнення в організм господаря.

Кишкова паличка

Симптомами, викликаними цією бактерією, можуть бути сильний біль у животі, що супроводжується діареєю, блювота, нудота та лихоманка. Симптоми спостерігаються протягом 3-4 днів після зараження.

Багато з цих бактерій знайдені в навколишньому середовищі.

Так, звісно, повністю уникнути контакту з грошима неможливо, але в наших силах вживати заходи обережності.  Ось чому зменшити ймовірність попадання паразитів в наш організм може допомогти ретельне миття рук перед їжею.

Не забувайте мити руки !!!

Першою та очевидною порадою для боротьби з бактеріями, що містяться на грошах, є, звичайно, часте миття рук. Ця проста та корисна звичка може допомогти вам уникнути багатьох проблем зі здоров’ям.  

Беручи в руки гроші, ми ризикуємо тим, що бактерії можуть потрапити в наш організм, якщо ми потім торкаємося руками свого рота  або очей.

Особливо ретельно треба мити руки перед їжею,  після кожного контакту з грошима, перш ніж торкатися інших частин нашого тіла та немовлят. 

Ці прості дії можуть допомогти вам уникнути проблем зі здоров’ям через бактерії на грошах.

 

Завідувач мікробіологічної лабораторії

Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

                                                           Лілія ЛАПКО

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень