A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

"СТАНЬ НА ВАРТІ СВОГО СЕРЦЯ" – СТАРТУВАЛА КАМПАНІЯ З ПРОФІЛАКТИКИ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Дата: 13.10.2023 13:05
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Кампанія з профілактики серцево-судинних захворювань стартувала в Україні. Про це повідомляють координатори проєкту.

"65-67% всіх смертей, не пов'язаних із війною, спричинені серцево-судинними захворюваннями. Багато з цих випадків – передчасні. Майже 2/3 людей помирають від серцево-судинних хвороб у віці від 30 до 70 років. Найпоширенішою є ішемічна хвороба серця – близько 7 із 10 смертей. А кожен 5-й випадок смерті спричинений цереброваскулярними хворобами, однією з найважчих форм яких є інсульт", – зазначили координатори проєкту.

Щоб зменшити невтішну статистику, представники громадськості у партнерстві з Центром громадського здоров'я МОЗ України та за підтримки Україно-швейцарського проєкту "Діємо для здоров'я" розпочали кампанію "Стань на варті свого серця".

"Головна цільова аудиторія – чоловіки віком 35-50 років", – розповіли координатори проєкту.

Зазначається, що "запобігти серцево-судинним хворобам можливо – для цього необхідно дотримуватися здорового способу життя: відмовитися від тютюну та алкоголю, добре харчуватися та бути фізично активними".

"Запобігати – значно легше, ніж лікувати", – наголосив координатор кампанії, директор ГО "Життя" Дмитро Купира під час круглого столу у Львові 9 червня 2023 року.

На заході, проведеному за сприяння Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, зібралися ключові фахівці охорони здоров'я Львівщини.

"Більшість людей починають слідкувати за своїм здоров'ям тоді, коли їх справді почне щось турбувати. Саме тоді, і не без допомоги лікаря, пацієнт починає замислюватися та переналаштовувати себе на здоровий спосіб життя. І часто причиною цієї ініціативи стає рекомендація сімейного лікаря", – розповіла голова комісії з питань охорони здоров'я та материнства Львівської ОВА Анна Ярмола.

"Тому ще одна важлива цільова аудиторія кампанії – сімейні лікарі. Дослідження свідчать, що дедалі більше українців звертаються до сімейних лікарів. Протягом 2022 року свого лікаря відвідали 67% опитаних, тоді як у 2021 році цей показник становив лише 55%. Тому в рамках кампанії "Стань на варті свого серця" лікарі первинної ланки надання медичної допомоги надаватимуть консультації щодо факторів ризику серцево-судинних хвороб, а також використання шкали SCORE (Systematic Coronary Risk Evaluation), яка дозволяє дієво провести стратифікацію пацієнтів за рівнем ризику розвитку цих захворювань", – розповіли в повідомленні.

Ініціатори кампанії "Стань на варті свого серця", – громадська організація "Життя" у партнерстві з Центром громадського здоров'я МОЗ України та за підтримки "Діємо для здоров'я", – україно-швейцарського проєкту "Скорочення факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні".

"Комплексне дослідження STEPS, проведене у 2019 році, виявило високу поширеність поведінкових факторів ризику серцево-судинних захворювань серед українців. У 2019 році третина українців віком 18-69 років курили, близько 55,6% – активно споживали алкоголь, а кожна 5-та особа з опитаних вживала шість і більше доз алкоголю за один раз. Також українці вживали втричі менше від рекомендованої кількості овочів та фруктів (ред. – рекомендація ВООЗ – 400 г на добу), а середнє споживання солі становило 12,6 г на добу, що більш ніж вдвічі перевищувало рекомендовану норму (5 г), тоді як лише 13% опитаних споживали сіль у межах норми", – підсумували в повідомленні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень