Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Чому взимку люди хворіють частіше

Дата: 15.12.2023 08:43
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Чому взимку люди хворіють частіше

 

Деякі хвороби взимку виникають і загострюються набагато частіше, ніж влітку. Сезон грипу завжди приходить в один і той самий час.  Щорічно вірусом грипу заражаються майже 5 мільйонів людей в усьому світі, і близько чверті мільйона - помирають від нього.

Чому холодна погода сприяє поширенню вірусів?

Одна  думка стосується нашої фізіології: холодна погода послаблює захисні сили організму, а брак сонячного світла знижує рівень вітаміну D, що робить нашу імунну систему більш уразливою.

Взимку ми проводимо більше часу в приміщенні, контактуючи з носіями вірусу. Ми частіше користуємось громадським транспортом, де, вдихаємо бактерії з повітря. Здавалося б, усе це пояснює, чому саме взимку починається період респіраторних захворювань і грипу.

Окрім того, коли ми вдихаємо холодне повітря, кровоносні судини в носі звужуються, припиняючи втрату тепла. Це заважає білим кров'яним клітинам (лейкоцитам) досягати слизової оболонки носа і вбивати віруси, які потрапляють у наш організм. Лейкоцити, як відомо, забезпечують захисну функцію крові.

Так само ми швидко застуджуємося, якщо вийдемо на вулицю з мокрим волоссям.

Завдяки законам термодинаміки, холодне повітря містить менше водяної пари, яка могла би перетворитися на дощ. Отже, хоча холодна погода і здається більш вологою, повітря насправді сухіше, тому є ідеальним середовищем для вірусу грипу.

Щоразу коли ми чхаємо, з нашого рота і носа вилітає хмара часток. У вологому повітрі вони залишаються відносно великими і опускаються на підлогу. А в сухому - розпадаються на дрібні частки, які можуть залишатися в повітрі години чи навіть дні. Тому взимку ви вдихаєте коктейль із мертвих клітин, слизу і вірусів від кожного, хто перебував у приміщенні до вас.

Тому сімейні лікарі, особливо педіатри, просять не кутати хвору дитину, а часто провітрювати приміщення, проводити вологе прибирання, і, навіть гуляти з дитиною на вулиці (попередньо проконсультувавшись з лікарем).

Як виявилось, водяні краплі в повітрі самі собою є токсичними для вірусу.

Звичайний зволожувач повітря за годину роботи знищує близько 30% вірусів у повітрі. За допомогою зволоження повітря можна було би ліквідувати будь-які "гарячі точки" хвороби – зали очікування в лікарнях або громадський транспорт. Це ефективний спосіб приборкати великі спалахи епідемій, які відбуваються періодично.

Як можна зупинити хвилю інфекції?

Нагадуємо, що профілактичні щеплення і правила особистої гігієни залишаються найкращим способом захиститися, тоді як зволоження повітря – додатковий захід. Але коли ви маєте справу з таким небезпечним ворогом, як вірус грипу, – будь-яка зброя у вашому арсеналі є важливою.

В холодний зимовий період загострюються також інші хвороби.

Цистит і пієлонефрит - одні з найбільш частих урологічних хвороб, загострення яких припадає на зиму. Фактором ризику, крім порушення особистої гігієни та перенесених раніше урологічних, гінекологічних та венеричних хвороб, є також переохолодження.

Пієлонефрит - це запалення нирок, яке може виникнути як ускладнення після ГРВІ або грипу. Також хвороба може виникнути через ослаблення імунітету і хронічний стрес. Причиною пієлонефриту може стати хронічний або гострий цистит, хронічне запалення в кишечнику і жіночих репродуктивних органах.

Перші ознаки циститу: різкий біль внизу, часті позиви в туалет з мінімальним сечовипусканням. Змінюється колір сечі - вона стає темною, а іноді - з кров'ю.

Пієлонефрит проявляє себе "тягнучим" болем в попереку і підвищенням температури, іноді до критичного рівня.

Якщо людина коли-небудь перенесла пієлонефрит, їй слід уникати переохолодження, одяг не повинен бути тісним і обмежувати кровообіг в органах малого тазу.

Проблеми з носом

Гострий гайморит найчастіше виникає після перенесення вірусного нежитю, як правило, розвивається на 4-5-й день хвороби. Тим, у кого ніс і горло - слабке місце, медики рекомендують в холодну пору року ховати ніс в шарф і не дихати довго морозним повітрям.

Основними причинами та факторами ризику гаймориту є недавня або недолікована ГРВІ, грип. Крім того, в зоні ризику люди з анатомічними особливостями - викривлення перегородки, поліпи, аденоїди. Часті застуди, ослаблений взимку імунітет - можуть спровокувати гайморит.

Як правило, катар верхніх дихальних шляхів (КВДШ) триває 7 днів . Якщо нежить триває довше семи днів, постійно закладений ніс, виділення стають гнійними і виникають головні болі, НЕГАЙНО  треба звернутися за допомогою.

З вухами краще не жартувати

Отити провокує не народне "продуло", а інфекція. Перенесені гострі вірусні респіраторні інфекції можуть викликати запалення середнього вуха.

Причинами і факторами ризику отиту є недавні ГРВІ, грип, часті застуди, гайморити.

Стріляючий біль у вусі та відчуття закладеності - перші ознаки отиту. Хвороба може не проявляти себе довго, але прогулянка по морозу або з недосушеними після душу/басейну вухами може активізувати її.

З приходом зими багато людей мусять боротися не тільки з грипом, але і з відродженням коронавірусу. Вчені вивчали зв'язок між грипом, серцевими нападами та інсультами, які частіше трапляються в зимові місяці. Дослідження показало, що ризик серцевого нападу швидко збільшується після грипоподібного захворювання, а ризик інсульту - повільніше.

Ускладнюється взимку і стан хворих цукровим діабетом: організм перерозподіляє кровопостачання на користь життєво важливих органів (серця, печінки, нирок), і кінцівки отримують менше крові, а оскільки при діабеті кровообіг в кінцівках і так порушений, у холодну пору можуть виникати сильні болі в ногах.

Як зберегти здоров’я взимку

Частіше бувайте на свіжому повітрі. Надайте перевагу пішим прогулянкам на роботу чи навчання. Це набагато корисніше проїзду в переповнених маршрутках чи навіть власним авто. Свіже повітря та фізичне навантаження додасть вам бадьорості та гарного настрою.

Вживайте більше продуктів, які багаті вітамінами та мікроелементами, наприклад, фрукти, яйця, горіхи, риба, картопля, квасоля, рис, молоко, сир тощо.

Тривалість сну повинна бути більшою на 1 годину, лягати спати постарайтеся раніше, ніж зазвичай.

Намагайтеся щодня вранці або ввечері приймати контрастний душ, чергуючи теплу воду із злегка прохолодною. Загартовування - це чудова процедура.

Приділіть особливу увагу зміцненню імунітету. Намагайтеся не змінювати різко температурні режими, якщо у вас проблеми з серцем або судинами. Наприклад, виходячи з квартири, затримайтеся на кілька хвилин у під'їзді.

Якщо дуже холодно, то перед виходом на вулицю змащуйте неприкриті ділянки тіла поживним кремом.

Не забувайте, що посмішка і гарний настрій може врятувати вас від багатьох стресів, які здатні знизити ваш імунний захист і призвести до захворювань.

Бережіть себе та будьте здорові!

 

 

 

Начальник Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ» Валентина Левицька

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень