Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

КОРИСТЬ МОРКВИ

Дата: 02.01.2024 13:43
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

КОРИСТЬ МОРКВИ

Про користь моркви, мабуть, кожен чув із самого дитинства. Направду, цей яскравий і хрусткий овоч - справжнє джерело вітамінів і мінералів, найвідомішим з яких є бета-каротин. Вона містить також багато вітаміну А, В6, С, К, фолієву кислоту, калій, залізо, мідь, марганець та клітковину. Але чим ще вона корисна?

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ МОРКВИ

ДЛЯ ЗДОРОВ'Я ОЧЕЙ

        Люди, які отримують вітамін А і каротин в недостатніх кількостях, частіше за інших мають проблеми із зором. Вони хворіють курячою сліпотою, у них спостерігається вікова дегенерація жовтої плями ока та  інші захворювання, пов’язані з очима. Тому, якщо людина погано бачить слід включити в раціон більше моркви.

ЗАХИЩАЄ  ШКІРУ ВІД СОНЯЧНИХ ПРОМЕНІВ

Антиоксиданти та каротиноїди у складі моркви захищають шкіру від шкідливих сонячних променів і в разі опіків сприяють її швидкому загоєнню.

ПОКРАЩУЄ РОБОТУ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ

Морква регулює обмін вуглеводів і нормалізує травлення в цілому. У ній міститься клітковина необхідна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту та для мікрофлори.  Вона корисна при запорах і геморої,  допомагає випорожненню кишечника, відмінно виводить шлаки, токсини і солі важких металів.А в комплексі з вітаміном А морква має бути регулярно в раціоні тих, хто має хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту.

ЗМІЦНЮЄ ІМУННУ СИСТЕМУ

Вітамін С, що міститься у моркві стимулює вироблення організмом антитіл, які знищують чужорідні тіла. Цей елемент також допомагає організму засвоювати й використовувати залізо та запобігає поширенню інфекції.Вживайте моркву в сирому й приготованому вигляді для підвищення імунітету.

ЗАПОБІГАЄ РОЗВИТКУ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Калій, що міститься в моркві, допомагає контролювати артеріальний тиск, а щоденне вживання мінімізує можливість виникнення його стрибків. А високий вміст клітковини в моркві також покращує роботу серця, видаляючи надлишок холестерину зі стінок артерій та кровоносних судин.

КОРИСНА ДЛЯ ПЕЧІНКИ І НИРОК

Морква має здатність оновлювати клітини нирок і печінки, очищаючи їх. Овоч володіє жовчогінною та сечогінною дією. Вона може виводити пісок із сечового міхура і нирок, що робить її відмінним профілактичним засобом проти жовчнокам’яної хвороби. Свіжий морквяний сік сприяє нормалізації відтоку жовчі та мінімізації навантаження на печінку. Бета-каротин активує природний процес регенерації пошкоджених клітин печінки.

ДОПОМАГАЄ  СХУДНЕННЮ

Оскільки морква є низькокалорійним продуктом, вона допомагає відчути насичення. Поєднуйте її з іншими овочами, тоді відчуття ситості буде довшим. В результаті людина з'їдає менше їжі. А солодкість моркви ще й допоможе призупинити бажання терміново з’їсти шматок тортика чи шоколадку. З цієї причини розглянутий овоч може бути корисним доповненням до ефективної дієти для схуднення.

 

Позитивно впливає на шкіру

Споживання достатньої кількості вітаміну А є профілактикою лущення шкіри та загострення шкірних захворювань, в тому числі тих, що неможливо повністю вилікувати і які проявляються періодично (зокрема, поширені атопічний і себорейний дерматит). Також корисна морква для волосся та шкіри голови, адже є профілактикою появи лупи та надмірної жирності волосся, яке з цим часто пов’язане. А ще моркві міститься від 5 до 13% денної потреби у вітамінів групи В, які теж важливі для здоров’я шкіри. ЇЇ частенько застосовують в косметології. На основі коренеплоду можна створити чимало домашніх масок для обличчя, що запобігає утворенню зморшок, навіть найглибших. Крім того, такі маски додадуть шкірі еластичність і свіжий вигляд.

КОРИСНА ДЛЯ ОНКОХВОРИХ

Каротиноїди, які містить морква, є потужними антиоксидантами, що зменшують кількість вільних радикалів в організмі. Дослідження підтвердили, що вживання моркви знижує ризик розвитку раку легенів, простати, молочних залоз і товстої кишки. Коренеплід можна споживати не тільки в якості профілактичного засобу, але і для поліпшення стану ракових хворих. Завдяки споживанню моркви ріст ракових клітин істотно скорочується.

ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ЗУБІВ ТА ПРОФІЛАКТИКИ КАРІЄСУ

Сира морква тверда, тому вона є дієвим механічним засобом для очищення зубів, бо допомагає видаляти наліт та часточки їжі. А ще вона провокує організм виділяти велику кількість слини, яка має лужне середовище. Це допомагає контролювати кислотоутворювальні мікроорганізми в ротовій порожнині. Тому можна говорити про те, що морквинка в день може бути профілактичним засобом проти карієсу, звісно, у разі дотримання інших гігієнічних процедур.

ПІДВИЩУЄ МІЦНІСТЬ КІСТОК

У коренеплоді міститься вітамін K2. Він відповідає за обмін речовин в кістковій тканині і запобігає вимиванню кальцію. В результаті знижується ризик появи остеопорозу.

ЗМІЦНЮЄ НІГТІ Й ВОЛОССЯ

Бета-каротин, на який багата морква, зміцнює волосся й нігті.

ЗНИЖУЄ РІВЕНЬ СТРЕСУ

Одна з корисних властивостей моркви - здатність заспокоювати нервову систему, запобігаючи її виснаженню. Регулярне вживання в їжу коренеплоду знижує нервову напругу і підвищує стійкість до стресів.

А ще морква і морквяний сік використовуються для профілактики та лікування простудних захворювань, стоматиту, лікування опіків, обморожень шкіри, ран.

ЧИ ВСІМ МОЖНА ЇСТИ МОРКВУ

Для більшості людей морква є лише корисною, але треба зважати на сигнали свого організм. У декого з’їдена морква може стати причиною метеоризму чи посилювати його прояви. Вагітним треба бути обережним з морквою, так як надлишок вітаміну А може викликати вроджені аномалії розвитку плоду. Варто обмежити споживання моркви і морквяного соку при загостренні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, при запаленні тонкої кишки, гастритах з підвищеною кислотністю, при наявності каменів у нирках.

Занадто багато моркви і соку в раціоні – теж шкідливо. Це може привести до пожовтіння шкіри. Жовтувато-помаранчевий відтінок – результат того, що організм не може переробити надлишки каротину в вітамін А, особливо в дитячому віці.

В ЦІЛОМУ, МОРКВА – ЦЕ ОВОЧ, ЯКИЙ МАЄ ВЕЛИЧЕЗНУ КОРИСТЬ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ. ВОНА НЕ ТІЛЬКИ ЗАБЕЗПЕЧУЄ НАС ПОЖИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ, АЛЕ ТАКОЖ ДОПОМАГАЄ ЗАПОБІГТИ РІЗНОМАНІТНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ І ПІДТРИМУЄ ЗДОРОВ’Я ЗАГАЛОМ.

Проте це не ліки.

ПАМ'ЯТАЙТЕ, якщо у вас виникли проблеми зі здоровям, то Вам необхідно звернутися до лікаря.

 

Фахівець з  дослідження  факторів навколишнього

середовища  санітарно-гігієнічної лабораторії  

Богородчанського відділу

Івано - Франківського районного відділу  

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»                Юлія Кос

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь