A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Підсумки виконання Регіональної програми захисту прав споживачів на 2023-2024 роки на Прикарпатті

Дата: 29.01.2024 14:56
Кількість переглядів: 19

Фото без опису

Підсумки виконання Регіональної програми захисту прав споживачів на 2023-2024 роки на Прикарпатті

 

З метою запровадження системного підходу до розв’язання проблем у сфері захисту прав споживачів, зменшення адміністративного тиску на бізнес та соціальної напруги в суспільстві, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розроблена та протягом 2023 року реалізована «Регіональна програма захисту прав споживачів на 2023-2024 роки на Прикарпатті».

Серед основних завдань Програми:

- забезпечення належного рівня захисту прав споживачів, в т.ч. споживачів реклами;

- створення належних умов для співпраці і взаємодії органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, добросовісного бізнесу, громадських організацій споживачів;

- підвищення ефективності системи запобігання надходженню небезпечних, фальсифікованих товарів або товарів неналежної якості на споживчий ринок;       

- попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення;

- підвищення рівня правової обізнаності та поінформованості споживачів про їх законні права;

- запровадження просвітницьких заходів та освітніх програм з питань захисту прав споживачів, видання методичних матеріалів;

- удосконалення роботи консультаційних центрів з питань захисту прав споживачів, пошук нових методів вирішення позасудового вирішення споживчих спорів;

- систематичне висвітлення в медіа та за допомогою інших засобів комунікації інформації про діяльності державних органів у сфері захисту прав споживачів.

Протягом 2023 року спеціалісти Головного управління провели 2890 моніторингів, за результатами яких встановлено 1281 (44%) порушень, в т. ч :

- суб’єктів господарювання в сфері торгівлі, робіт, послуг та регульованих цін щодо дотримання законодавства про захист прав споживачів та державних регульованих цін – 1269, за результатами яких встановлено порушення у 779 випадках, що становить 61%;

-  обстеження та вивчення ринків нехарчової продукції, моніторинг продукції, яка може бути небезпечною та/або становити загрозу здоров’ю, життю споживачів, їхньому майну, навколишньому природньому середовищі всього – 727, з них не відповідають встановленим вимогам – 333, або 46% ;

- досліджено рекламоносіїв – 894, з них виявлено з ознаками порушень – 169, що становить 19%.

В рамках реалізації Програми, проведено 2 семінари-навчання для представників районних/ міських управлінь/відділів з метою підвищення професійної компетенції уповноважених представників консультаційних центрів; проведено навчально-тренінговий захід для спеціалістів консультаційних центрів з реалізації проекту «Платформа примирення», а також щодо основних вимог до реклами та порядку дослідження рекламоносіїв.

Розроблено та поширено 11 матеріалів навчального характеру та 77 – інформаційного.

Організовано та проведено ряд зустрічей у форматі «Круглих столів» на базі органів місцевого самоврядування за участі представників бізнесу та громадськості. Метою таких зустрічей є створення сприятливих умов захисту прав та інтересів споживачів на території певної громади, реалізації заходів, спрямованих на підвищення правової обізнаності, способи, форми та механізми відстоювання споживчих інтересів, підвищення правової поінформованості населення в т.ч. суб’єктів господарювання, культури взаємовідносин учасників споживчого ринку.  Проведено 12 зустрічей з представниками 49 громад області.

Проведено семінар з представниками Громадської організації  «Амер Прикарпаття».

Розроблено та проведено навчальний проект «Я знаю все про права споживачів» в 15 профтехосвітніх закладах, а також проведено 5 заходів для студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника області.

Протягом весни 2023 року проведено 8 інформаційних заходів  «Година споживчих знань» для школярів 8-11 класів, в ході яких, з поміж інших тем щодо захисту прав споживачів, висвітлено тему «Небезпека тютюнопаління, вейпів, кальяну та електронних сигарет на здоров’я підлітків, наслідки пасивного куріння для дітей. Як себе захистити?».

З метою  розширення молодої аудиторії  слухачів з інших регіонів країни, які відвідують заклади оздоровлення та відпочинку Прикарпаття в період літньої оздоровчої кампанії (червень-липень 2023 року), в позаміських закладах оздоровлення та відпочинку дітей проведено 9 інформаційно-ознайомчих заходів «Юний споживач».

В рамках договору про співпрацю з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, 16 жовтня 2023 року організовано та проведено Форум на тему «Реклама: взаємодія виконавчих, місцевих органів влади, бізнесу, освіти та громадськості».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень