Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Що потрібно знати про масаж

Дата: 30.01.2024 13:36
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Що потрібно знати про масаж

Масаж – це механічний та рефлекторний вплив на тканини та органи людини шляхом розтирання, тиску або вібрації. Масаж проводиться на поверхні тіла людини ручним або апаратним шляхом. При масажі можуть додатково використовуватися ароматні масла, мазі, гелі та інші препарати.

У ході масажу відбувається стимулювання центральної нервової системи людини, підвищується її тонус, що надалі позитивно впливає на функціонування всього організму в цілому.

Масаж стимулює кровообіг, обмін речовин, забезпечує живлення органів та тканин киснем, тонізує м'язи. За рахунок цього він активізує роботу внутрішніх органів та лімфатичної системи, прискорює обмінні процеси, допомагає у відновленні організму, сприяє психологічному розслабленню. І що дуже важливо – зміцнює імунну систему організму, стимулює або заспокоює роботу ЦНС.

Під впливом масажу підвищується еластичність м'язових волокон, покращується скорочувальна функція, попереджається та зменшується м'язова атрофія, покращуються обмін та засвоєння м'язовими клітинами різних речовин, лімфо- та кровообіг у м'язах, їх харчування та регенерація.

Виникнення масажу має давнє коріння. Спочатку його застосовували у вигляді простого розтирання і погладжування з метою лікування і зменшення болю.

На сьогоднішній день масаж застосовується як засіб лікування багатьох хвороб. Масаж проводять практично у всіх лікувальних установах і широко використовують у спортивній практиці.

Медики виділяють чотири основні види масажу – лікувальний, спортивний, косметичний і гігієнічний.

Найпопулярнішим є лікувальний масаж, який використовують як допоміжний метод лікування  хвороб нервової, серцево – судинної систем, опорно-рухового апарату, захворювань шлунка, гінекологічних та урологічних хвороб і порушень обміну речовин.

Залежно від методу проведення масаж може бути ручний і апаратний, а за застосуванням – загальний і місцевий.

Які існують показання та протипоказання для масажу?

Показання для масажу:

профілактика хвороб у здорових людей, головні болі, болі в спині, шиї, попереку, розтягнення м’язів і зв’язок, переломи на стадії загоєння, хронічні артрити, виразкова хвороба, паралічі, стенокардія, гіпертонічна хвороба, реабілітація після інфаркту, інсульту, порушення функцій кишечника, пневмонія, бронхіальна астма та ін.

Протипоказання для масажу: висока температура тіла, кровотечі, гнійні процеси, хвороби шкіри, нігтів, волосся,  запалення судин, атеросклероз, алергія з шкірними висипаннями, хвороби органів черевної порожнини, пухлини, психічні хвороби, ГРВІ, грип, гангрена, туберкульоз, сифіліс, наркотичне сп’яніння та ін.

 

Як правильно вибрати масажиста?

У грамотного фахівця за плечима має бути як мінімум середня медична освіта. Він повинен знати як влаштований організм і за якими законами він працює, розбиратися в будові тіла, шкіри та типах тканин.

Якщо ви звертаєтесь до масажиста в медичну установу, то з цим питанням простіше - вищеназвані кваліфікаційні характеристики є необхідною умовою роботи в медичному центрі. Якщо ж ви йдете на масаж в масажний салон або іншу немедичну установу, то не соромтеся попросити показати документи про освіту оскільки мова йде про ваше здоров’я.

Слід зауважити, що процедура діагностування перед першим сеансом масажу є обов'язковою процедурою.

Мета її проведення – не нашкодити пацієнтові та надати максимально адекватну допомогу.  Професіонал, не зважаючи на направлення лікаря, завжди розпочинає роботу з діагностики.

 

Що включає діагностика перед масажем:

  • Збір анамнезу. Масажист уважно вислуховує скарги клієнта, ставить запитання. Розпитує про спадкові та набуті захворювання, травми, отримані протягом життя, починаючи з моменту народження.
  • Оцінка стану шкіри. Стан шкіри із високим ступенем ймовірності допомагає встановити наявність захворювань внутрішніх органів та систем.
  • Огляд. Масажист проводить візуальну діагностику: оцінює симетричність фігури, положення плечей, шийний та поперековий лордози, грудний кіфоз. Укладає пацієнта на кушетку, проводить комплекс пасивних тестових вправ.
  • Пальпація.  Масажист, проводячи пальпацію (обмацування), оцінює стан м'язів.

Якщо фахівець виконає вищеописані маніпуляції – Ви можете бути спокійні, вам повезло, Ви потрапили в надійні руки. Якщо ж Вам відразу пропонують лягти на масажний стіл і розпочинають масаж – на жаль, Ви потрапили до любителя і в цій ситуації краще з таким спеціалістом розпрощатися.

Що не потрібно робити після масажу?

Після масажу не можна різко вставати, важливо полежати та відпочити. В іншому випадку може виникнути дисбаланс в організмі. Це загрожує м'язовою слабкістю, непритомністю та поганим самопочуттям.

Перед тим,як проходити лікування масажем, не забудьте порадитись зі своїм лікарем! Будьте здорові!

 

Завідувач відділення епіднагляду

та профілактики неінфекційних захворювань           

   Богородчанського відділу 

   ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»                   Лілія КОНЦУР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень