Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

До Всесвітнього дня боротьби проти раку

Дата: 31.01.2024 14:23
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

До Всесвітнього дня боротьби проти раку

Всесвітній день боротьби проти раку відзначається 4 лютого.

Онкологічні хвороби  входять до переліку тих неінфекційних захворювань, які є основною причиною смертності в світі.

За рівнем захворюваності та  смертності  від раку Україна посідає одне з провідних місць у світі - близько мільйона українців хворіють на рак. Дедалі частіше такий діагноз ставиться 30-40-річним.

У структурі смертності населення Івано-Франківської області (2021р.) за причиною смерті найвищі показники займали  злоякісні новоутворення - 98,9%.

По Богородчанському регіону (4 територіальні громади) виявленість раку серед візуальних локалізацій  за 2021-2022 рр  зросла  по раку молочної залози від 5,8 до 15,9 та раку шийки матки - від 5,8 до 7,2.

По Тисменицькому регіону загалом за аналогічний період спостерігалося зростання раку прямої кишки від 21,9 до 25,6; молочної залози - від 28,3 до 32,9.

Окремо слід звернути увагу на занедбані форми онкозахворювань.

За 2021-2022 роки питома вага випадків IV стадії раку  серед вперше виявлених збільшилась по Тисменицькому регіону від 24,8 до 28,5%, в т.ч. в сільській місцевості-до 30,9%. Загальний середній показник по області -25%.

Серед окремих візуальних форм раку спостерігались високі показники занедбаних форм раку порожнини рота:  Богородчанський регіон - 100% (2 випадки і 2 занедбані),  раку шийки матки - 80% ( 5 випадків, з них 4 занедбані).

По Тисменицькому регіону рак порожнини рота IV стадії склав 60% (з 5 виявлених випадків  3 занедбані); рак прямої кишки - 52,3 % (21 випадок, з них  11 занедбаних).

Статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є одним із найбільш поширених видів онкологічних захворювань в Україні.

Меланома - найсерйозніший тип раку шкіри.

Щорічно у світі меланома забирає життя близько 48 тисяч осіб.  

В Україні смертність від меланоми сягає 95 відсотків

Меланома може розвиватися в будь-якому місці тіла. Найчастіше вона розвивається на ділянках, які були під впливом сонця, таких як спина, ноги, руки та обличчя. Меланома також може розвинутися в тих ділянках тіла, які майже не піддаються впливу сонця, наприклад, між пальцями ніг і на долонях, підошвах, шкірі голови або геніталіях. Їх іноді називають прихованими меланомами, оскільки вони виникають у місцях, де більшість людей не подумає перевірити. 

Меланома  довший час не завдає людині жодного дискомфорту, не болить, не набрякає, тому хворий упродовж тривалого часу навіть і гадки не має, що темна цятка на його шкірі є джерелом украй агресивних ракових клітин, які метастазують по всьому тілу.

Першими ознаками та симптомами меланоми часто є  зміна наявної родимки;  поява нового пігментованого або незвичного на вигляд новоутворення на шкірі.  

Меланома не завжди починається як родимка. Вона може виникнути на шкірі, яка виглядає нормально.

Звичайні родимки

Звичайні родимки, як правило, мають однаковий колір - наприклад, коричневий, від світло до темно-коричневого або чорний - з чіткою межею, що відокремлює родимку від шкіри навколо. Вони овальні або круглі і зазвичай розміром близько 6 міліметрів  у діаметрі .

Більшість родимок починають з’являтися в дитинстві, а нові родимки можуть з’являтися протягом життя. Більшість людей мають від 10 до 40 родимок. З часом родимки можуть змінюватися, а деякі навіть зникнути з віком.

Незвичайні родимки, які можуть свідчити про меланому

Щоб не проґавити процес переродження родимки у злоякісну пухлину, треба знати тривожні сигнали організму, вчасно їх помічати і в разі чогось "підозрілого" не зволікати з візитом до лікаря.  

Існує так звана  “абетка меланоми”, яка описує певний ряд ознак перетворення доброякісної родимки на злоякісну. Ця абетка позначається першими п'ятьма літерами латинського алфавіту ABCDE:

A (asymmetry)- асиметрія. Родимка асиметрична?

B (border irregularity) - край. Край родимки нерівний, нечіткий, рваний?

C (color) - колір. Помітили зміни в кольорі, або взагалі знебарвлення?

D (diameter) - діаметр. Родимка понад 6 мм?

E (evolving) - еволюція, поява будь-яких зовнішніх змін родимки. Вона росте, кровоточить чи може потріскалась?

Якщо Ви відповіли “ТАК” хоч на одне питання — це істотний привід звернутися до лікаря.

Ще одна «абетка меланоми» українською мовою - AКОРД, яка розшифровується наступним чином:

Буква "А"- асиметрія;

Буква "К" - край. Нерівні краї – одна з ознак меланоми.  

"О" - окрас. Він може змінюватися: ставати світлішим, темнішим, можуть додаватися відтінки.

"Р" - це розмір.  "Д" - динаміка, будь-які динамічні зміни в родимці.

Будь–яка  трансформація родимок може свідчити про переродження тканини в меланому. Поява  кірочок, тріщинок, зміна кольору, обрисів, товщини родимки, збільшення її розмірів, кровоточивість тощо –  будь-який із цих симптомів може свідчити про початок патологічного процесу.

!!! До речі,  меланома і рак шкіри - це не тотожні поняття, а різні захворювання, зі своїми особливостями, причинами виникнення, клінічною картиною, методами лікування і прогнозом для пацієнта. 

Рак шкіри – це злоякісна пухлина, що вражає в літньому віці (після 60 років) однаково часто як чоловіків, так і жінок. Виникає пухлина з епітелію шкіри, локалізується звичайно на відкритих ділянках тіла.

Розрізняють плоскоклітинний і базальноклітинний рак. Іноді зустрічається рак із волосяних фолікулів, сальних і потових залоз. Розвинутися рак шкіри може в будь-якому місці, але частіше пухлина з'являється на обличчі: уражаються кут ока, крила і спинка носа, лоб. Нерідко пухлину виявляють в пахвовій області, на стопі, кисті, гомілці.

Базальноклітинний рак (базаліома), виникає з клітин базального шару шкіри. Пухлина, як правило, не поширюється, зростає повільно. Базаліома становить 70-75% ракових новоутворень шкіри, практично не дає метастазів.

Характерні симптоми раку шкіри

На шкірі можна помітити невелике узвишшя, яке схоже на гладкий або зернистий, інколи восковий, наріст. Нерідко утворюється струп, наріст кровоточить. Характерними є для ракової виразки підняті валикоподібні краї. Іноді на шкірі виникає червоне щільне здуття, яке, як правило, зростає повільно і без болю.   

Така пухлина може з'явитися на тілі в будь-якому місці, але частіше вона вражає відкриті ділянки – особливо шию та обличчя. На нижній частині ніг, кистях рук, передпліччях виявляють плоскоклітинні карциноми, які схожі на бородавки.

Фактори ризику раку шкіри

1. Сонячне опромінення. Більшому ризику піддаються люди, що знаходяться під впливом ультрафіолетового випромінювання тривалий час. Найчастіше саме на відкритих ділянках шкіри (область голови та шиї) локалізується пухлина.

2. Професійна діяльність (регулярний контакт із дьогтем, смолами, сажею, миш'яком  також може привести до розвитку раку шкіри).

3. Тривалий термічний вплив або іонізуюче випромінювання.

4. Після механічних пошкоджень шкіри.

5. Рідко, але існують спадкові стани, що призводять до раку шкіри.

Профілактика

  • Захищайте шию та обличчя від сонячних променів. Особливо за цим необхідно стежити людям зі світлою шкірою та літнім людям.
  • Уникайте соляріїв.
  • Уникайте сухості шкіри, регулярно застосовуйте живильні креми. Використовуйте сонцезахисний крем широкого спектру дії з SPF не менше 50 цілий рік. Щедро наносіть сонцезахисний крем і повторюйте його кожні дві години - або й частіше, якщо ви плаваєте чи пітнієте.
  • Не забудьте про сонцезахисні окуляри.
  • Одягайте захисний одяг. Покривайте шкіру темним щільним одягом, який закриває ваші руки і ноги, не забувайте про капелюхи.
  • Дотримуйтесь заходів особистої гігієни при застосуванні продуктів побутової хімії.
  • Своєчасно лікуйте виразки, хронічні передракові дискератози.
  • Захищайте рубці та шрами від механічних пошкоджень.
  • Часто оглядайте свою шкіру на предмет нових новоутворень або змін наявних родимок, веснянок, горбків і родимок. За допомогою дзеркал перевірте своє обличчя, шию, вуха і шкіру голови.
  •  Оглядайте свою грудну клітку і тулуб, а також верхню і нижню сторони рук і кистей. 

 Особливо важливими для населення є проведення скринінгових досліджень  на різні види онкологічних захворювань: рак кишківника (чоловіки і жінки), рак простати (чоловіки), рак грудної залози (жінки), рак шийки матки (жінки).

Зверніться до лікаря якомога швидше, якщо Ви помітили зміни шкіри, які здаються незвичайними.

Зволікання може коштувати Вам життя. Бережіть себе!

 

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»          Валентина Левицька

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень