A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Захист бобових культур від квасолевої зернівки

Дата: 13.02.2024 14:19
Кількість переглядів: 21

Фото без опису

Захист бобових культур від квасолевої зернівки

 

У кожної городньої культури є свої шкідники. Непрохані гості з’являються і завдають шкоди господарям землі.

Одним  із найнебезпечніших ворогів,який може залишити вас зовсім без урожаю - це квасолева зернівка. Найбільшої шкоди вона завдає квасолі, однак не відмовляється і від інших бобових. Сліди її діяльності можна побачити  на насінні гороху, нуту, сої, бобах. Нерідко, після збору урожаю, при перевірці його зберігання можна побачити, що все зерно в дірках по якому повзають маленькі жучки завдовжки  від 2 до 5 мм. Тіло кругло-овальної форми чорного кольору,  вкрите сірими та жовтувато-сірими волосками, які утворюють невеликі цятки.Жуки не лише чудово літають (до 3-х км), але ще і швидко бігають. У пошуках їжі можуть долати досить великі відстані. Однак за несприятливих умов можуть 2-3 місяці обходитися взагалі без їжі.

Квасолева зернівка розмножується протягом року і може за цей час дати від трьох  до шести поколінь. Розвиток відбувається як на природі, так і у сховищах. Причому в  опалюваному складі комаха дуже активно розвивається протягом усього року, у неопалюваному - лише влітку. Ідеальні умови для цього - температура +27+31° С і вологість 70-80%. При -13°С розвиток зупиняється. Самка відкладає яйця на насіння або на стулки бобів, що достигають. Коли з яйця з'являється личинка, вона відразу ж вгризається всередину боба, де і продовжує свій розвиток. З однієї  насінини  може вийти до 50 жуків. Коли з лялечки з'являється доросла комаха, вона вилазить назовні через пророблені личинкою отвори.За оптимальних умов комахи повністю виїдають зерна зсередини - цим самим вони позбавляють людей можливості використовувати вирощений урожай.

Для боротьби з квасолевою зернівкою застосовуються здебільшого профілактичні та агротехнічні заходи:

  • для посіву застосовуйте не заражене комахами насіння;
  • регулярно оглядайте посадки на наявність зараження: уражені рослини можна упізнати за темнуватими отворами невеликого, близько 2 мм, розміру. Поширюється квасолева зернівка спочатку невеликими вогнищами. Якщо ви вчасно видалите уражені кущі, то зможете уникнути подальшого розповсюдження шкідника;
  • прибирайте з грядок врожай бобових своєчасно, до того, як розтріскаються стручки;
  • перед збиранням врожаю обов'язково продезінфікуйте місця зберігання, особливо якщо у вас там раніше лежала уражена шкідливими комахами квасоля або інші бобові.

Допомагає у боротьбі зі злісним шкідником такий прийом, як охолодження зерна. Річ у тому, що і личинки, і дорослі жуки квасолевої зернівки дуже погано переносять низькі температури. У морозильній камері температура не піднімається вище за -18°С. Якщо покласти туди насіння квасолі за місяць до посадки, у вас буде абсолютно чистий, знезаражений посадковий матеріал.

Не полюбляє ненажера  і надмірну спеку. За нагрівання до 60° С усі її жуки та личинки повністю гинуть протягом години. Створити такі умови можна, помістивши зерна квасолі у духовку. Правда, цей спосіб підійде лише для зерен, призначених для їжі.

З хімічних засобів для боротьби з квасолевою зернівкою можна використати рекомендовані інсектициди відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Якщо ви не зовсім впевнені у якості посадкового матеріалу, у фазі формування бобів проведіть профілактичне обприскування цим препаратом. Наступну обробку потрібно виконувати у тому випадку, якщо ви виявили ознаки ураження шкідником. Протягом вегетаційного періоду можлива дворазова обробка. Останнє обприскування слід здійснити не пізніше ніж за 3 тижні до збору врожаю.

Слід пам’ятати, при виявленні сильно зараженого зерна, в період зберігання його слід знищити (спалити), але ні в якому разі не викидати в компостну яму (за теплого  періоду є вірогідність розмноження жуків).

Щоб захистити бобові від квасолевої зернівки, потрібно, вчасно виявити її і відразу ж розпочати боротьбу з нею. Тоді ви зможете врятувати свій урожай від ненажерливого шкідника і ласувати не лише смачними, але й корисними стравами.

При роботі з засобами захисту рослин, дотримуватись загально прийнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

 

 

Оксана Веклич        провідний спеціаліст управління

фітосанітарної безпеки

ГУ ДПСС в Івано-Франківській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень