Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

●Освітлення робочого місця та його вплив на стан здоров’я людини

Дата: 29.02.2024 08:42
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

Освітлення робочого місця та його вплив на стан здоровя людини

■На продуктивність роботи людини впливає дуже багато факторів, одним із них є освітлення робочого місця. Правильне освітлення робочого місця – запорука здоров’я, гарного самопочуття та успішної діяльності. Саме тому дуже важливо знайти оптимальний рівень освітленості.

■Залежно від джерела світла, освітлення робочого місця може бути природним, штучним і суміщеним (змішаним).

►Природне освітлення зумовлюють прямі сонячні промені й дифузне світло небосхилу. Таке освітлення повинні мати приміщення з постійним перебуванням людей. Природнє освітлення поділяється на: бокове, верхнє і комбіноване (верхнє і бокове), транспортоване та акумульоване.

►Штучне освітлення створюється за допомогою освітлювальних приладів: світильників, ламп, прожекторів та інших. Воно передбачається у всіх виробничих та побутових приміщеннях, де недостатньо природного світла, а також для освітлення приміщень в темний період доби. Штучне освітлення поділяється на робоче, аварійне, охоронне і чергове.

Існують дві системи штучного освітлення – загальне та комбіноване.

►Суміщене або змішане, створюється одночасно природним та штучним освітленням.

Порівнюючи ці види освітлення за впливом на працездатність, можна впевнено сказати, що природні джерела світла переважають над штучними. Але все ж таки в темний час доби або в похмуру погоду без освітлювальних приладів на робочому місці просто не обійтись.

У процесі роботи очі відчувають відчутне навантаження, яке посилюється при неправильному освітленні. Тому основним фактором продуктивної роботи є правильно підібране світло: помилки в цій області можуть привести до ряду проблем. Нерідко за кілька років спостерігається суттєве погіршення зору окремих робітників. Ця проблема безпосередньо пов’язана з недостатнім або надмірним освітленням чи неправильним монтажем освітлювального приладу. У більшості випадків самі робітники не звертають на це належної уваги.

Для досягнення максимального зорового комфорту потрібно взяти до відома наступні фактори: ●рівень освітленості; ●однорідний розподіл світла; ●відсутність віддзеркалень і відблисків; ●відсутність мерехтіння; ●адекватна яскравість і температура світла для кожного освітлювального приладу; ●комфортна колірна гамма; ●форма плафона (для настільної лампи).

‼! Пам’ятайте, що деякі освітлювальні прилади (наприклад, люмінесцентні лампи) з часом втрачають ефективність та яскравість, що знижує комфорт для очей під час роботи. Щоб уникнути цього, своєчасно обслуговуйте освітлювальні прилади – перевіряйте їх не рідше разу на рік.

■ Вимоги, яким повинно відповідати освітлення робочого місця:

– освітленість на робочій поверхні повинна  відповідати характеру зорової роботи і не бути нижчою за встановлені норми;

– не створювати засліплюючої дії як від самих джерел освітлення, так і від інших предметів, що знаходяться в полі зору;

рівномірність та постійність рівня освітленості на робочих місцях;

– не створювати на робочій поверхні різких та глибоких тіней (особливо рухомих);

– повинен бути достатній для розрізнення деталей  контраст поверхонь, що освітлюються;

Джерела світла не повинні створювати небезпечних та шкідливих виробничих факторів (шум, теплові випромінювання, небезпечне ураження струмом, пожежо- та вибухонебезпека світильників);

вони повинні бути справними, надійними і простими в експлуатації, економічними та естетичними.

На території України діють Державні будівельні  норми освітлення ДБН В.2.5-28:2018 «Природне i штучне освітлення». В цьому документі визначені нормативні величини освітленості робочих місць для різних видів робіт і відповідних зорових навантажень, та носять міжгалузевий характер.

Наприклад, для офісних працівників, людей, робота яких пов’язана з персональними комп’ютерами та іншими гаджетами (це стосується і медичних працівників), освітленість робочого місця не повинна бути менш ніж 400 лк.

■ Вплив освітлення на стан здоровя та життєдіяльність людини!

Воно впливає не лише на функцію зору, а й на діяльність організму в цілому: посилюється обмін речовин, збільшується поглинання кисню і виділення вуглекислого газу.

►Природне освітлення має важливе фізіолого-гігієнічне значення для працівників. Воно сприятливо впливає на органи зору, стимулює фізіологічні процеси, підвищує обмін речовин та покращує розвиток організму загалом. Сонячне випромінювання зігріває та знезаражує повітря, очищуючи його від збудників багатьох хвороб (наприклад, вірусу грипу). Окрім того, природне світло має і психологічну дію, створюючи в приміщенні для працівників відчуття безпосереднього зв’язку з довкіллям.

Проте природному освітленню властиві і недоліки: воно непостійне в різні періоди доби та року, в різну погоду; нерівномірно розподіляється по площі виробничого приміщення; при неналежній організації робочого місця може викликати засліплення органів зору.

►А от який вплив чинить штучне чи змішане освітлення?

Нерідко на робочому місці, в цілях невиправданої економії, має місце зменшення яскравості світла.

Якщо людина виконує роботу при недостатньому освітленні, то вона може відчувати ряд негативних впливів на весь організм, зокрема:  на зоровий апарат (напруження м’язового апарату при фокусуванні ока на предмет), можлива перевтома, дискомфорт, біль голови, мігрені, сонливість, депресивні прояви та зниження працездатності.

Разом з тим, надмірна яскравість джерел світла теж негативно впливає на здоров’я людини: може спричинити головний біль, різь в очах, порушення гостроти зору; світлові відблиски – тимчасове засліплення.

Отже, недостатнє або надмірне освітлення, нерівномірність освітлення в полі зору призводить до швидкої втомлюваності очей, зниження продуктивності праці; при цьому зростає потенційна небезпека помилкових дій і нещасних випадків, виникнення професійних захворювань. Людина може нечітко бачити обриси предмета, сплутати окремі елементи або зменшити візуально ступінь ризику.

Тільки правильно підібравши освітлення ви зможете убезпечити себе від безлічі проблем, пов’язаних зі здоров’ям, поганим настроєм і нездатністю зосередитися.

Якісне освітлення принесе вам позитивний настрій, оптимізм, допоможе підвищити працездатність і дозволить створити комфортну атмосферу, адже у добре освітленому приміщенні у людей концентрується увага та покращуються когнітивні процеси.

При потребі Ви можете звернутись у лабораторію Богородчанського відділу ДУ “Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» ( селище Богородчани, вул. Петраша 8) чи в іншу акредитовану лабораторію щодо проведення інструментальних досліджень освітленості на робочих місцях та в приміщеннях виробничих та громадських будівель.

Фахівці лабораторії нададуть кваліфіковану консультативну допомогу щодо проведення інструментальних досліджень. Також Ви матимете змогу проконсультуватись та укласти договори щодо проведення вимірювань шуму, вібрації, параметрів мікроклімату та інших фізичних факторів.

Контактний телефон  Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»  ( 03471) 2-17-30.    

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища

санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»      Кос Юлія

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень