A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Чому потрібно дбати про психічне здоров’я

Дата: 12.03.2024 11:31
Кількість переглядів: 22

Фото без опису

 

 

 

 

 

Чому потрібно дбати про психічне здоров’я

 

Здоров’я людини – найцінніша річ у житті. Цю істину ми ще раз пізнаємо в стані війни, яка забирає в людей життя і здоров’я, розлучає їх, змушує полишати домівки і робочі місця.  Усе це впливає на їхній психічний стан. 

Питання  психічного здоров’я населення є одним із пріоритетних державних завдань України. Урядом країни було створено Координаційний  центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, який об’єднує всі ключові відомства країни, проєкти міжнародної  технічної підтримки, неурядові  організації тощо.

Робоче місце та психічне здоров’я тісно повʼязані між собою. Безпечне і здорове робоче середовище підтримує психічне здоров’я, що дає людям змогу працювати продуктивно.  Натомість небезпечне або шкідливе робоче середовище може виснажувати психічне здоров’я.

Останні роки людство піддається несприятливим викликам -  пандемія COVID-19, військова агресія, часті повітряні тривоги, які не проходять безслідно для здоров’я людини.

Для всіх працівників безпечні та здорові робочі середовища є не лише одним з основних прав - вони з більшою імовірністю підвищують якість і продуктивність праці, дають змогу ефективніше зберігати кадри й зводять до мінімуму напруженість і конфлікти.  

Робота може бути захисним фактором для психічного здоров’я, але й може сприяти потенційній шкоді. Безробіття або нестабільна чи ненадійна зайнятість, дискримінація на робочому місці або несприятливі робочі середовища  можуть бути джерелом стресу і становити небезпеку для психічного здоров’я.

Право на працю – одне з найчастіше порушуваних прав людей із психічними розладами. Надто високі вимоги до людей із нестійкою психікою, зловживання, іноді цькування,  пов'язані з роботою, можуть загострити стрес, підвищити ризик емоційного вигорання, тривоги і депресії.   Часто такі люди підпадають під ризик травмування. Коли «мені» погано всередині, зовні це може бути непомітно, а слід порізу чи опіку підтверджують існування душевного болю.

Коли нам фізично боляче, організм, щоб знизити чутливість, виробляє ендорфіни та інші нейромедіатори, які відповідають за знеболювання та заспокоєння. Їхній побічний ефект – відчуття, що після болю нам емоційно стає краще й легше. Деякі люди, що знаходяться під дією тривалих страждань, стають залежними від відчуття короткочасного полегшення.

Люди, які схильні до такої поведінки, часто мають високий рівень емоційної реактивності: вони реагують на негативні емоції (страх, гнів, сором чи провину) сильніше, ніж оточення.

Особливо чутливими до негативного впливу навколишньої ситуації є підлітки. Майже кожен життєвий виклик є для підлітка першим у його житті, і він ще не знає, як це пережити. У дорослої людини вже є відпрацьовані методи (різного ступеня ефективності), як упоратися з втратами, розчаруваннями, горем, проблемами, конфліктами.

 

Проблеми, пов'язані з психічним здоров'ям можуть спричинити втрату інтересу до речей, які приносили задоволення раніше. В такому випадку пригніченість може стати такою сильною, що людина втрачає здатність виконувати навіть найпростіші завдання. Тому щойно ви відчуваєте безнадію, смуток, тривогу, страх, мучитеся почуттям провини, зверніться за допомогою до кваліфікованого спеціаліста з психічного здоров’я.

Чому важливо приділяти увагу психічному здоров’ю?  Бо воно впливає на кожну зі сфер нашого життя.

Все, що ми робимо, думаємо чи говоримо, кожна з наших дій та емоцій напряму залежить від того, в якому стані перебуває наша психіка. Своєчасне коригування розладів має вирішальне значення у налагодженні поведінки,  стабілізації емоцій і думок. 

Якщо піклуватися про психічне здоров’я, можна підвищити продуктивність та самооцінку, покращити відносини з людьми та запобігти розвитку психічних розладів. 

Важливо пам’ятати: чим раніше людина отримає кваліфіковану допомогу – то більшою є ймовірність того, що вона зможе впоратися зі своїм станом.

Памятайте:  збереження фізичного та психічного  здоров’я – це збереження життя особистості, роду, родини, народу на землі.

 

Лікар з загальної гігієни  Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»      Левицький Богдан


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень