Нітрати у ранніх овочах і фруктах
Весняної пори на полицях магазинів та на ринках з’являється все більше апетитних овочів, якими так хочеться поласувати. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами з великим вмістом вітамінів, яких часто бракує нашому організму, але тут нас чекає небезпека.
Полягає вона у тому, що разом з вітамінами ми можемо споживати небезпечні нітрати. Вони містяться майже у всіх овочах, але в ранніх та особливо в тепличних, їх у 1,5-2 рази більше.
Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках, найменше - в цибулі, перці, баклажанах, зеленому горошку.
Нітрати – солі азотної кислоти, які застосовуються в якості добрив, - так звана селітра. Вони забезпечують ріст рослин, але надмірна їх кількість шкодить здоров’ю людини.
Нітрати можуть призвести до отруєння токсинами, йододефіциту, пониження кров’яного тиску, навіть спровокувати появу злоякісних пухлин.
Як же розпізнати цього таємного «ворога» і знешкодити його до того моменту, поки він не здійснив свій нищівний удар по здоров’ю?
Запам’ятайте наступні правила:
- купувати овочі тільки там, де можна подивитися сертифікат якості;
- обмежити споживання тепличних овочів, краще дочекатися сезонних;
- не вибирати великі плоди овочів, в них зазвичай вищий вміст нітратів;
- звертати увагу на властивий даному овочу запах, він повинен бути і не слабким, і не яскраво вираженим. Якщо запах помідорів або огірків ви відчуваєте за версту, краще пройти мимо.
- придивлятися до зовнішнього вигляду овочів, особливо до їх кольорів.
Якщо м’якоть огірка яскраво-зеленого кольору, він явно містить нітрати. Морква повинна бути помаранчевою, без зелених і жовтих вкраплень, а не яскраво-жовтою;
- краще вибирати свіжі овочі, не лакомитися на знижки в’ялих продуктів.
Варто в будь-якому разі перестрахуватися.
Під час приготування їжі вміст нітратів в овочах може знизитися.
Наприклад, перед приготуванням овочі варто вимочити у воді протягом години, після цього воду злити. Таким чином вимивається приблизно 15-20% нітратів. Моркву і огірки потрібно правильно почистити від шкірки, зрізати з двох сторін по одному сантиметру.
У редиски та помідорів обрізати основу. У салатів і зелені використовувати тільки листя, так як в стеблах накопичуються велика кількість нітратів.
В капусті потрібно зрізати 2-3 верхніх листочки. Процес варіння прибере ще приблизно 25-50% нітратів.
Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
Фахівцями санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу проводяться дослідження на вміст нітратів в овочах.
Визначити достовірно кількість нітратів у продукції можна тільки в лабораторних умовах.
І пам’ятайте, овочі - це невід’ємна частина здорового харчування.
Боятися нітратів і тому знижувати кількість овочів у раціоні - абсолютно не потрібно.
Сподіваємось, що наші поради допоможуть вам насолоджуватись смаком ранніх овочів без шкоди для здоров’я.
Смачного!
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища
санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу ДУ «ІФОЦКПХМОЗ» Остапишин Ольга