Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Чим небезпечні трансжири і як правильно харчуватися, щоб не нашкодити здоров'ю

Дата: 25.04.2024 15:24
Кількість переглядів: 19

Фото без опису

Головне управління
Держпродспоживслужби в Івано- Франківській області звертає увагу, що жири (або ліпіди) є важливим компонентом  для «будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем.
 Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери
ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи,
що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють
молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції.
Трансжири містяться у м'ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири
під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири
використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності,
покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.
Як трансжири впливають на здоров'я людини
Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини,
натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.
Вживання трансжирів може призвести до:
- розвитку серцево-судинних захворювань,
- гормональних порушень,
- розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань,
- ослаблення імунітету,
- появи алергічних реакцій,
- порушень репродуктивної функції у чоловіків.
Як визначити, що у складі продукту є трансжири
Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат,
вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як

кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний,
комбінований, фритюрний жир або маргарин.
Які продукти містять трансжири
Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.
Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:
- кондитерські вироби – торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі,
цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто,
- фастфуд – картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо,
- морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками,
- картопляні чипси, сухарики, попкорн,
- перероблене м'ясо – ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та
копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо,
- сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських
виробів, напоїв тощо,
- різні соуси, кетчупи, майонези тощо,
- сирні та плавлені сири, тверді сири, сирні сирки,
- заморожені напівфабрикати.
Як харчуватися без трансжирів
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не
більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише
натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо споживати ще
й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.
Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б
мінімізувати їхнє споживання.  Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати
перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і
напівфабрикати – відвареними або приготовленими на парі стравами.
Всесвітня організація охорони здоров'я розпочала ініціативу під
назвою  REPLACE (заміна), яка містить настанови всім країнам щодо того як
усунути штучні трансжири з їжі до 2023 року, що є передумовою для подальшого
припинення їх використання в усьому світі.
В окремих країнах Європи та Сполучених Штатах Америки заходи щодо
обмеження вмісту трансжирних кислот з харчових продуктів практикуються вже
давно, так як вміст харчових продуктів регулюється законодавством: в Данії з 2003
року, в Сполучених Штатах з 2006-го, Австрії, Норвегії, Швейцарії, Ісландії,
Угорщині, Латвії та інших країнах Європи. Нині регулювання вмісту трансжирних
кислот запроваджено практично на всій території Європейського Союзу.
Регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено практично на всій
території, а з 2 квітня 2021 року Європейський Союз встановив обмеження на
оброблення трансжирів в продуктах харчування до 2 грамів на 100 грам жиру в їжі.
Також на практиці це означає майже повну заборону використання трансжирних
кислот у харчових продуктах і цей профілактичний захід є вкрай важливим для
охорони громадського здоров'я.
Варто зазначити, що з жовтня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від
06.07.2020 № 1613. Відповідно до наказу трансжирних кислот (окрім «природних»
трансжирів тваринного походження) не повинно перевищувати 2 г на 100 г загальної
кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень