Водопровідна, фільтрована чи бутильована: яка вода найменш шкідлива для вживання?
■■Від якості питної води безпосередньо залежить наше здоров'я, а достатнє пиття
в день позитивно позначається на самопочутті та зміцнює імунітет.
Проте вживання забрудненої питної води може спричинити хвороби шлунково-
кишкового тракту, діарею, отруєння й інші захворювання.
Яка ж вода є найменш шкідлива для вживання: водопровідна, фільтрована чи
бутильована? На перший погляд вся вода здається однакова й чиста на вигляд.
■ВОДОПРОВІДНА ВОДА. В сучасний період багато людей не вживають
водопровідну воду з-під крана в сирому вигляді.
■ Чому водопровідна вода не підходить для пиття?
►може містити шкідливі та небезпечні для здоров’я речовини і домішки, у т.ч.
віруси і бактерії;
► можливий неприємний запах і смак;
● На якість водопровідної питної води може вплинути технічний стан водогону,
а саме старі водопровідні труби (проходячи по них, вода може отримати вторинні
забруднення і стане небезпечною).
■Які шкідливі та небезпечні для здоров'я речовини можуть міститися у
водопровідній воді:
►бактерії та віруси – вони можуть викликати небезпечні захворювання
шлунково-кишкового тракту, такі як холера, гепатит А;
►хлорорганічні речовини– вони можуть бути токсичними і викликати рак;
►мінеральні речовини (кальцій, магній та ін.) – їх надлишок може призвести до
проблем із здоров'ям, таких як камені в нирках;
►солі металів – накопичуючись в організмі можуть викликати хронічні
захворювання нирок, печінки, кісткової системи;
► підвищена концентрація у воді заліза, солей, аміаку і навіть сірководню – це
призводить до багатьох проблем із здоров’ям;
● Саме тому водопровідну воду не рекомендується вживати в сирому вигляді.
Хоч кип'ятіння води вбиває мікроорганізми, але не впорається із залишковими
хімічними сполуками.
Якщо ж іншого варіанту немає, то воду можна вживати після попередньої
обробки: кип’ятінням не менше 10 хв , фільтруванням або відстоюванням
протягом 2 годин і подальшим використанням тільки верхньої половини рідини.
!!!Ні в якому разі не пийте водопровідну воду з крану, якщо вона має неприємний
смак або запах, якщо у вас проблеми зі шлунково-кишковим трактом, якщо ви
вагітні або годуєте грудьми.
!!!Оптимальним варіантом залишається фільтрація або бутильована вода.
■ФІЛЬТРОВАНА ВОДА. Це вода, що пройшла ретельний процес фільтрації
завдяки фільтру для води. Існують різні типи фільтрів для очищення води, які в
основному забезпечують однаковий кінцевий результат, але різними способами.
Важливо насамперед визначити, з якими забрудненнями доведеться боротися.
Тому слід провести лабораторний аналіз води з крана. І тільки після цього
правильно підбирати відповідний фільтрдля вирішення конкретної проблеми.
■Переваги фільтрованої води:
►при правильному підборі систем фільтрації вона не міститиме забруднюючих,
шкідливих хімічних речовин і домішок;
► відсутність неприємного запаху і смаку;
►питна вода доступна 24/7.
■ Недоліки фільтрованої води:
►висока вартість якісних фільтрів і систем фільтрації;
►токсичні бактерії накопичуються на поверхні фільтра, якщо не своєчасно
змінювати фільтри;
► необхідність регулярного обслуговування систем фільтрації, включаючи
чистку механізмів і заміну картриджів;
►деякі фільтри очищають воду не тільки від шкідливих, але і від корисних
мінералів (магній, кальцій, а також залізо і марганець).
!!! Утім деякі системи зворотного осмосу передбачають так звані постфільтри –
мінералізатори та іонізатори, що повертають у питну воду корисні компоненти,
втрачені при очищенні.
Отже, фільтр – дорога покупка, яка виправдовує себе при правильному підході до
експлуатації. Щоб від очищувача було більше користі, ніж шкоди треба
дотримуватись чітких рекомендацій:
●правильно підібрати фільтруючі системи для вирішення конкретної проблеми;
●своєчасно замінювати картриджі;
●періодично досліджувати воду, отриману після фільтрації.
■■ БУТИЛЬОВАНА ВОДА.
Це сира вода, очищена промисловим способом, але відповідає всім вимогам
безпеки. Бутильована вода має збалансований склад та високий рівень очищення.
Бутильовану воду можна купити в магазині або замовити доставку додому. Її
фасують як у великі бутлі, так і в пластикові пляшки, які реалізуються в
магазинах. Але чи корисна вона і чим може бути небезпечна?
● Для виготовлення бутильованої води береться вода з будь-якого джерела
(водопроводу, річки, артезіанської свердловини) і піддається серйозному
очищенню та збагаченню мінералами. Буває вода першої та вищої категорії.
Перша – штучно очищена вода (водопровідна, з поверхневого водоймища)
методом глибокого очищення. Вища — вода з артезіанської свердловини,
очищена спеціальними методами і знезаражена ультрафіолетом.
■ Переваги бутильованої води:
►зручність: вода в пляшках буває в пластиковій або скляній тарі, різного об’єму;
►відсутність неприємногозапаху і смаку;
►є корисною і безпечною при правильному очищенні: вона перевіряється на
наявність забруднень, що представляють небезпеку для здоров'я;
►залежно від того, який бренд ви купуєте, вона може містити навіть мінерали,
роблячи її кориснішою для вашого здоров'я;
►ви можете самостійно вибрати виробника, знайти інформацію про джерело і
мікроелементний склад, терміни придатності на етикетці і ін.
■ Недоліки бутильованої води:
►постійна необхідність підтримки її запасів;
► ► інколи якість води під знаком питання: якщо вода несертифікована або
недобросовісні виробники економлять на етапах очищення води;
► призводить до забруднення довкілля: тонни пластикових пляшок викидаються
і не утилізуються, це призводить до забруднення повітря, яким ми дихаємо, землі,
на якій ми збираємо нашу їжу, і води, яку ми п'ємо.
● Бутильована вода - оптимальний вибір за умови, що ви знайшли свого
постачальника, який має документ про якість води. Тільки в такому випадку ви
отримаєте чисту і корисну воду за найкращими цінами і можливо навіть з
доставкою прямо додому.
■■Для того, щоб вода приносила користь для організму, вибирайте якісну і чисту
воду, комбінуйте її в залежності від того, яких мінералів не вистачає вашому
організму, вчасно змінюйте фільтри для води, тоді ви будете відчувати себе
повними енергії, сил і гарного настрою.
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-
гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський
ОЦКПХ МОЗ» Свистяк (Кос) Юлія