Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Водно-нітратна метгемоглобінемія-ризики існують

Дата: 08.05.2024 09:20
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Нині вода все більше стає одним із найцінніших природних ресурсів. Однак попри те, що вона є джерелом життя, лікує від багатьох хвороб, вода також може викликати цілий ряд захворювань.

За висновками ВООЗ більше 80% відомих сьогодні хвороб і навіть деякі онкопатології пов’язують з незадовільною якістю питної води.

Проблема якості питної води для України була і залишається вкрай актуальною і надзвичайно гострою, особливо тепер, в час війни.

У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення колодязної води мікроорганізмами, нітратами та іншими хімічними речовинами, є порушення власниками криниць вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, а саме: недотримання зон санітарної охорони (в радіусі до 20 метрів від криниці розташовують вигреби, дворові вбиральні, які можуть сприяти, як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню нітратами та іншими хімічними речовинами). Окрім того, на забруднення води може впливати неконтрольоване використання на присадибних ділянках біля джерел водопостачання пестицидів, агрохімікатів, засобів захисту рослин тощо, а також близькість до ймовірних джерел забруднення (тваринницькі ферми, гноєсховища,кладовища).
      Особливу занепокоєність викликає стан водопостачання сільського населення. Переважна більшість сільського населення споживає воду з колодязів та індивідуальних свердловин, які живляться водами поверхневих горизонтів і мають значно гіршу бактеріальну характеристику в порівнянні з глибинними. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних речовин, не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно не викликають підозри щодо її безпечності, особливо, коли цю воду вживають протягом тривалого часу і не скаржаться на здоров'я. А ризик ,можливо, все-таки є?

Вживання питної води, що містить високі концентрації нітратів, небезпечне для здоров’я. Така вода, зокрема ,викликає водно-нітратну метгемоглобінемію як у дорослих, так і дітей.

Водно-нітратна метгемоглобінемія зумовлена токсичною дією нітратів, які викликають кисневе голодування тканин (гіпоксію), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю. Групу підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з нецентралізованих джерел водопостачання. Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, мочок вух, кінчиків пальців рук та ніг, саме тому цю хворобу називають «блакитний синдром немовлят».У дорослих дуже рідко виникають такі стани,бо гемоглобін у них швидко відновлюється.А от у дітей до трьох років у травному каналі перехід нітратів у нітрити відбувається дуже швидко,так само швидко накопичується і метгемоглобін. При його кількості у крові на рівні 10% з’являється діарея,задишка,акроціаноз;при 30% -судоми,зупинка дихання і смерть. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується летально. 

Щоб попередити виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, спеціалісти нашого відділу проводять постійний моніторинг якості питної води індивідуальних та громадських криниць, де проживають діти до трьох років.

Так, протягом 2023 року досліджено воду з 278 криниць, перевищення вмісту нітратів в індивідуальних криницях громадян не виявлено. Але це не означає, що ми повинні заспокоїтись. Адже вода в наших криницях далеко не найкращої якості – за мікробіологічними показниками 30% проб питної води не відповідали вимогам державного стандарту, за санітарно-хімічними показниками – 13% нестандартних проб води. Проте фіксувалось перевищення вмісту нітратів у воді однієї з громадських криниць,що перебувають на контролі відділу.За пропозицією спеціалістів відділу, експлуатація криниці припинена.

На жаль, централізовані водогони та каналізації в кожному населеному пункті поки що залишаються тільки мріями. Тому необхідно правильно утримувати ті джерела, які маємо. Один раз на рік слід чистити власні криниці, знезеражувати воду в них і час від часу контролювати якість питної води, яку споживаємо.

Якщо ви не впевнені в якості питної води ,то краще її не споживати,а використовувати бутильовану воду,яка має відповідну супровідну документацію,що засвідчує її якість та безпеку для вашого здоров’я.

Перевірити якість питної води ви можете в лабораторіях Богородчанського відділу ,а якщо у ваших оселях проживають діти до трьох років ,то це можна зробити на безоплатній основі.

Бережіть себе і своє здоров’я!Будьте впевненими у якості питної води,яку ви споживаєте.

 

 

Завідувач відділення епіднагляду

та профілактики неінфекційних захворювань Лілія КОНЦУР

Богородчанського відділу


 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь