Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Перманганатна окислюваність у питній воді

Дата: 14.05.2024 16:13
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

Перманганатна окислюваність у питній воді●

Важливою гігієнічною характеристикою води є її перманганатна окислюваність.

Перманганатна окислюваність – це показник, що характеризує наявність у воді органічних і неорганічних речовин, що легко окислюються розчином перманганату калію за певних умов. Оскільки окислювачем є перманганат калію, то цей вид окислюваності називається перманганатною. 

Перманганат калію окислює не всі органічні речовини, що є у воді. Тому показник перманганатної окислюваності є комплексним і не дає уявлення про хімічний склад забруднювачів, але при цьому дозволяє оцінити загальне забруднення води органічними речовинами. Органічні речовини, що знаходяться у воді дуже різні за своєю природою та хімічним властивостям. Їх склад формується як під впливом біохімічних процесів, що відбуваються у воді, так і за рахунок потрапляння поверхневих і підземних вод, атмосферних опадів, промислових і господарсько-побутових стічних вод.

Перманганатна окислюваність може використовуватись для аналізу питної і мінеральної води, мало забруднених поверхневих вод та для порівняння якості води у різний час або в різних місцях водойми.

Згідно вимог Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН 2.2.4-171-10) перманганатна окислюваність не повинна перевищувати 5 мгО2/дм3.

Підвищена перманганатна окислюваність - ознака забруднення питної води. Вода, у якої підвищена перманганатна окислюваність, має неприємний колір від світло жовтого до бурого і є хорошим середовищем для росту та розмноження мікроорганізмів. Високий показник перманганатної окислюваності вказує на присутність серед органічних речовин значної частки бактерій. Така вода не рекомендується до вживання  і потребує негайного очищення від органічних забруднень.

Чим менший показник перманганатної окислюваності, тим більша ймовірність використання води не лише для експлуатаційних потреб.

Постійне вживання питної води з підвищеною перманганатною окислюваністю може призводити до таких захворювань:

кишкових інфекцій;

шкірних захворювань;

розладів в роботі печінки та нирок;

захворювань шлунку, розладів травлення;

порушень у роботі імунної, ендокринної, репродуктивної та нервової систем.

Все це відбувається тому, що вода з підвищеним вмістом органіки – прекрасне середовище для розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

Яким чином визначити показник перманганатної окислюваності вдома? На жаль, самостійно його визначити у питній воді неможливо. Єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це провести лабораторні дослідження питної води.

Як очистити воду від органічних сполук, які спричиняють підвищення перманганатної окислюваності? Є кілька способів очищення питної води:

застосування фільтрів;

системи зворотного осмосу.

Слід зазначити, що важливо правильно встановити, підключити фільтри чи системи зворотнього осмосу та в подальшому вчасно змінювати катриджі.

Якщо Ви хочете дізнатись, чи відповідає питна вода вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, Ви можете звернутись у лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ» чи іншу акредитовану лабораторію. Фахівці лабораторії проведуть необхідні лабораторні дослідження та видадуть Вам результат. Якщо результати досліджень покажуть, що показник перманганатної окислюваності перевищує нормативні значення чи знаходиться в межах норми, то фахівці нададуть відповідні рекомендації, щоб виправити ситуацію та запобігти проблемам із здоров’ям.

Вживайте чисту якісну воду та будьте здоровими!

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Юлія Кос

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь