Перманганатна окислюваність у питній воді
●Перманганатна окислюваність у питній воді●
■Важливою гігієнічною характеристикою води є її перманганатна окислюваність.
►Перманганатна окислюваність – це показник, що характеризує наявність у воді органічних і неорганічних речовин, що легко окислюються розчином перманганату калію за певних умов. Оскільки окислювачем є перманганат калію, то цей вид окислюваності називається перманганатною.
■ Перманганат калію окислює не всі органічні речовини, що є у воді. Тому показник перманганатної окислюваності є комплексним і не дає уявлення про хімічний склад забруднювачів, але при цьому дозволяє оцінити загальне забруднення води органічними речовинами. Органічні речовини, що знаходяться у воді дуже різні за своєю природою та хімічним властивостям. Їх склад формується як під впливом біохімічних процесів, що відбуваються у воді, так і за рахунок потрапляння поверхневих і підземних вод, атмосферних опадів, промислових і господарсько-побутових стічних вод.
■Перманганатна окислюваність може використовуватись для аналізу питної і мінеральної води, мало забруднених поверхневих вод та для порівняння якості води у різний час або в різних місцях водойми.
■Згідно вимог Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН 2.2.4-171-10) перманганатна окислюваність не повинна перевищувати 5 мгО2/дм3.
■Підвищена перманганатна окислюваність - ознака забруднення питної води. Вода, у якої підвищена перманганатна окислюваність, має неприємний колір від світло жовтого до бурого і є хорошим середовищем для росту та розмноження мікроорганізмів. Високий показник перманганатної окислюваності вказує на присутність серед органічних речовин значної частки бактерій. Така вода не рекомендується до вживання і потребує негайного очищення від органічних забруднень.
■Чим менший показник перманганатної окислюваності, тим більша ймовірність використання води не лише для експлуатаційних потреб.
■Постійне вживання питної води з підвищеною перманганатною окислюваністю може призводити до таких захворювань:
►кишкових інфекцій;
►шкірних захворювань;
►розладів в роботі печінки та нирок;
►захворювань шлунку, розладів травлення;
►порушень у роботі імунної, ендокринної, репродуктивної та нервової систем.
●Все це відбувається тому, що вода з підвищеним вмістом органіки – прекрасне середовище для розмноження хвороботворних мікроорганізмів.
■Яким чином визначити показник перманганатної окислюваності вдома? На жаль, самостійно його визначити у питній воді неможливо. Єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це провести лабораторні дослідження питної води.
■Як очистити воду від органічних сполук, які спричиняють підвищення перманганатної окислюваності? Є кілька способів очищення питної води:
►застосування фільтрів;
►системи зворотного осмосу.
Слід зазначити, що важливо правильно встановити, підключити фільтри чи системи зворотнього осмосу та в подальшому вчасно змінювати катриджі.
►Якщо Ви хочете дізнатись, чи відповідає питна вода вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, Ви можете звернутись у лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ» чи іншу акредитовану лабораторію. Фахівці лабораторії проведуть необхідні лабораторні дослідження та видадуть Вам результат. Якщо результати досліджень покажуть, що показник перманганатної окислюваності перевищує нормативні значення чи знаходиться в межах норми, то фахівці нададуть відповідні рекомендації, щоб виправити ситуацію та запобігти проблемам із здоров’ям.
Вживайте чисту якісну воду та будьте здоровими!
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Юлія Кос