Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Ефективні методи запобігання гострим кишковим інфекціям

Дата: 16.05.2024 09:50
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) належать до найпоширеніших інфекційних захворювань, які становлять серйозну загрозу для населення, особливо для молодших вікових груп. Зазвичай, вони спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини через забруднену їжу або воду.

Джерелом збудників інфекцій, що спричиняють гострі кишкові захворювання, можуть бути хворі люди (особливо небезпечні ті, хто переносить захворювання у легкій, "стертій" формі), а також бактеріоносії (особи, які не хворіють, але виділяють збудник).

Як саме відбувається зараження кишковими інфекціями? Збудники інфекцій переносяться через забруднену воду, інфіковані харчові продукти, на брудних руках та предметах побуту, а також комахами, що забруднюють їжу. Ці збудники потрапляють в організм через рот людини, активно розмножуються у кишківнику, викликаючи хворобу. Потім вони виділяються з кишківника хворого і потрапляють у зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу та предмети домашнього вжитку.

Найбільш характерними особливостями більшості гострих кишкових інфекцій є здатність збудників довго виживати поза організмом людини. Теплий період року найбільш сприятливий для їхнього розповсюдження, коли є оптимальні умови для збереження у зовнішньому середовищі та розмноження. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.

Збудники гострих кишкових захворювань і їх токсини можуть вразити не лише шлунково-кишковий тракт, а й центральну нервову систему. У більшості випадків виникає підвищення температури тіла, порушення функціонування шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи, а також можуть постраждати печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть виявлятися різноманітно: наприклад, дизентерія зазвичай проявляється проносом, тоді як для черевного тифу характерна висока температура тіла.

Як запобігти зараженню?

Дотримуйтесь простих правил:

  1. Уникайте вживання води з випадкових джерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин.

  2. Беріть воду для приготування їжі та господарських потреб тільки з перевірених джерел.

  3. Кип'ятіть або дезінфікуйте воду сумнівної якості, яку використовуєте для пиття та миття фруктів, ягід чи посуду.

  4. Обов'язково кип'ятіть молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне).

  5. Ретельно мийте овочі, фрукти та ягоди перед вживанням.

  6. Використовуйте різні дошки для різних продуктів.

  7. Уникайте вживання сумнівних продуктів.

  8. Суворо дотримуйтеся термінів та умов зберігання продуктів харчування.

  9. Запобігайте доступу комах до їжі та знищуйте мух.

  10. Ретельно мийте руки з милом та використовуйте засоби дезінфекції, особливо після відвідування туалету, перед приготуванням чи прийомом їжі.

Пам'ятайте: при перших ознаках захворювання, звертайтеся до лікаря. Це запорука вашого швидкого одужання та безпеки для оточуючих.

Лікар-епідеміолог відділення епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Фафлей Микола


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень