Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Боротьба з надокучливою ведмедкою

Дата: 22.05.2024 09:33
Кількість переглядів: 76

Фото без опису

Ведмедка (капустянка) – багатоїдний шкідник великих розмірів, який може досягти до восьми сантиметрів довжини. Найбільше заселяє городи та дачні ділянки, пошкоджуючи практично всі овочеві, злакові, кормові культури. Знищує висіяне насіння, підгризає коріння рослин, а також у коренеплодах і бульбах картоплі, виїдає великі порожнини.

Варто відзначити, що капустянки дуже плідні, і за один раз самка відкладає до 500 яєць. І вже через місяць, личинки стають самостійними комахи, які здатні прокладати численні тунелі. Виявити той факт, що завівся шкідник на вашому городі, або у вашому саду, не дуже складно. Вона залишає за собою ходи, які особливо видно після дощу. В цьому місці рослини в’януть та гинуть у великій кількості. Вона веде нічний та підземний спосіб життя і живиться багатьма ґрунтовими безхребетними та дощовими черв’яками.

Для того, щоб знищити шкідника, варто зосередити зусилля не на відловлюванні, а на створенні умов, несприятливих для її розмноження. Для цього в період яйцекладки (кінець травня-початок червня) двічі-тричі розпушуйте грунт на глибину 10-15 см. Обов’язково зруйнуйте відкриті нори та знайдені гнізда. Враховуючи, що прийоми ці трудомісткі і потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими заходами :

  • Перед висадкою в грунт, коріння розсади потрібно витримати в спеціальних препаратах проти шкідників. Якщо не провели замочування, то можна полити грядки розчином і настоєм курячого посліду, у пропорціях 1кг. на 12л.води.

  • Застосуйте приманки з інсектицидів. На 1 кг. відвареної кукурудзи або пшениці потрібно додати 30 грамів олії та будь який інсектицид. Перемішати та вилити в ямки та на ті ділянки, де найбільше пошкоджені рослини. Приманку заробіть у грунт на глибину 2-3 см.

  • Відлякують шкідника гострі запахи. Розставлені на відстані по півтора метра одна від одної зелені хвойні гілки, які час від часу потрібно замінювати на свіжі. А також посіяні навколо грядок чорнобривці, хризантеми, м’ята, контакту з якими медведка уникає .

  • Вона боїться прального мила та порошку. Слід у ходи залити розчин : чотири ст.ложки порошку розвести в десятьох літрах води. Частина шкідників гине просто в ходах, а інша виповзає на поверхню землі.

  • Що стосується хімічного методу боротьби, необхідно провести обробку препаратами, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Боротьба з ведмедкою – це праця наполеглива. Слід спробувати різні способи, якщо не допоможе один, то обов’язково допоможе інший, в цій справі важливо не опускати руки.

При роботі з засобами захисту рослин, дотримуватись загально прийнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

 

Оксана Веклич                                                    провідний спеціаліст управління

                                                                                фітосанітарної безпеки

                                                                                ГУ ДПСС в Івано-Франківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь