Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Користь та шкода полуниці

Дата: 03.06.2024 09:23
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

Полуниця – це не тільки смачна і соковита ягода. Вона має насичений вітамінний та мінеральний склад, а також безліч різноманітних корисних властивостей, які впливають на здоров’я та самопочуття.

Проте, незважаючи на це вона може завдавати шкоди людям.

 

■■Який склад та калорійність полуниці?

Полуниця багата на вітаміни групи А, В,С, Е, РР, К, сахариди, каротин, фолієву кислоту, калій, кальцій, магній, натрій, залізо, цинк, марганець, фосфор та органічні кислоти (яблучну і саліцилову), поліфеноли, антиоксиданти, глікозиди, а також клітковину і пектини.

Вона в середньому складається з води – 88% і сухих речовин: розчинних – 8,8%, нерозчинних – 3,2%. Загальний вміст вуглеводів у ній дуже низький – менше 8 г на 100 г. Це робить полуницю продуктом із низьким глікемічним індексом, що означає, що вона не призводить до різких стрибків рівня цукру в крові та вважається безпечною для людей з діабетом.

Полуниця має низьку калорійність: в 100 г всього 30 ккал.

■■Скільки можна їсти полуниці на добу? За умови, що людина здорова, рекомендовано вживати 4-6 ягід на добу (400 грам), залежно від розміру ягід та розбиваючи цю кількість на декілька порцій. Проте вживати її слід не натще, а після основного прийому їжі. Максимальна "доза" складає 8 ягід, але її перевищення може обернутися для організму неприємними наслідками.

Проте, якщо є певні захворювання, то вживання полуниці слід зменшити (приблизно 100-200 грам).

 

■■ Корисні властивості полуниці:

зменшує запалення та зміцнює імунітет, знижуючи ризик простудних та інфекційних захворювань;

знижує ризик виникнення та розвитку серцево-судинних захворювань, покращує роботу серця, сприяє розрідженню крові і запобігає утворенню згустків, також знижує ризик розвитку інфаркту, тромбозу та атеросклерозу;

допомагає регулювати рівень глюкози, знижує ризик розвитку діабету;

покращує обмін речовин, пробуджує апетит, нормалізує роботу кишечника, виводить з організму шлаки, токсини і солі важких металів;

підвищує гемоглобін, попереджає анемію, заповнюючи дефіцит заліза; 

знижує рівень холестерину, сприяє розщепленню жирів;

нормалізує роботу щитоподібної залози та допомагає при лікуванні захворювань щитовидної залози, позитивно впливає на обмінні процеси йоду;

знижує ризик виникнення вікових проблем із зором та зміцнює зір;

зміцнює кісткову та м’язову тканину, попереджає суглобові захворювання: артрит, подагру та ін., а також зменшує біль при остеоартриті;

має легку сечогінну дію, попереджає ряд захворювань сечовивідної системи, а також позбавляє від набряків;

зміцнює нервову систему, уповільнює процеси старіння мозку,покращує настрій, пам’ять і когнітивні функції, допомагає полегшити симптоми депресії та зменшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера;

є профілактичним засобом онкологічних захворювань;

сприяє виробленню колагену,покращує стан шкіри,має омолоджуючий вплив на організм, посилюючи регенерацію клітин і попереджаючи старіння клітин.

 

■■У чому шкода полуниці?

По-перше, вона є сильним алергеном. Білок, який викликає алергію, пов’язаний з відповідальними за червоний колір антоціанами полуниці.

По-друге, через високий вміст фруктових кислот її споживання небажане при наявності гастриту, діареї, коліту, виразок, болю в шлунку та інших проблем шлунково-кишкового тракту. Особливо шкоду організму ягода може завдати, якщо вживати її на голодний шлунок.

По-третє, з обережністю варто вживати полуницю тим, хто отримує антигіпертензивну терапію, бо вона може підсилювати дію пігулок для зниження артеріального тиску та збільшувати навантаження на нирки.

По-четверте, заборонено вживати її пацієнтам з нирково-камяною хворобою чи нирковою недостатністю, оскільки ягода містить оксалат натрію – речовина, з якої складаються камені в нирках.

По - п’яте, полуниці часто обробляють пестицидами, які накопичуються в ягодах.

І останнє, надмірне вживання полуниці, а також зіпсованих і підгнилих ягід здатне викликати харчове отруєння.

■■!!!Важливо!!! Полуниця протипоказана маленьким дітям.

 

■■Як обрати полуницю? Щоб вибрати хорошу полуницю, звертайте увагу на колір плоду і запах. Вибирати потрібно суху, без вм’ятин,цілу ягоду з вираженим приємним ароматомВона не повинна бути занадто темною,а має бути яскравого червоного відтінку з живими зеленими листками.Хвостики не повинні легко відриватися - така полуниця вважається переспілою. Не рекомендується брати плід з плямами чи недоспілими частинами. Також перевіряйте, чи в контейнері нема цвілих або дуже помʼятих ягід, бо вони можуть зіпсувати вам решту.Опуклі насінини на поверхні свідчать про недозрілості ягід, в той час як знаходження насіння в деякому поглибленні гарантує повноцінну зрілість.

До речі, сліди ягідного соку на упаковці — нормально, а ось якщо вона абсолютно суха, це повинно насторожити.

■■Як зберігати полуницю?Вона зберігається погано, навіть в холодильнику. Тому краще купувати її в невеликих кількостях, щоб з’їсти ще свіжу полуницю.

Зберігати полуницю в холодильнику рекомендованоне більше 3-х днів, в морозильній камері – до 1 року. Пізніше вона не рекомендується до вживання.

Також можна пом’яти і пересипати її цукром у співвідношенні 1:1,5 та зберігати в холодильнику в закритій тарі – протягом 1 року, а у співвідношенні 1:1 – протягом 3 місяців. Але ємності для зберігання повинні бути виготовлені зі скла або пластику для харчових продуктів. В мідній, залізній та оцинкованій тарі зберігати полуницю забороняється. 

 

■■Як дізнатись вміст нітратів у полуниці? Найкращим способом убезпечити себе від нітратів у полуниці — придбати нітратомір. Прилад легкий і компактний, тож його можна носити з собою і використовувати на ринку або в супермаркеті. Також можна звернутись в акредитовану лабораторію щодо проведення лабораторних досліджень.

Перед вживанням рекомендовано ретельно вимити ягоди чи замочити на 20-30 хв в холодній воді для того, що позбутися нітратів. Зазвичай нітрати накопичуються біля хвостика плода, тому, якщо є великі сумніви щодо якості, чверть ягоди можна просто відрізати.

Вживаючи полуницю в помірній кількості, ви принесете багато користі своєму організму. Але головне розуміти, що в деяких випадках вона може шкодити Вашому здоров'ю!

Тож, смакуйте полуницею і будьте здорові!

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Кос Юлія

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь