Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Дата: 05.06.2024 15:45
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

Навколишнє середовище – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Повітря, вода, земля, рослини, тварини — усе це довкілля , яке так чи інакше впливає на наше здоров’я, настрій, якість життя.

Головними і найбільш небезпечними для навколишнього середовища є антропогенні джерела, тому що саме наслідки діяльності людини головним чином впливають та змінюють стан довкілля. Дуже часто люди ставляться до своєї планети недбало, жорстоко, байдуже, безкультурно і т.д. Тому так важливо навчитися співіснувати в гармонії з навколишнім середовищем, щоб захистити те, що залишилося й виправити те, що пошкоджено.

 

■■ Всесвітній день охорони довкілля був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році. 5 червня 1972 року у Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція із захисту довкілля за участю представників 113 держав. Була прийнята Програма ООН з довкілля (ЮНЕП).  Учасники конференції ухвалили рішення про щорічне проведення Всесвітнього дня охорони довкілля. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується у більш, ніж 100 країнах світу.

 

■■В Україні цей день відзначають щорічно, починаючи з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року № 855/98 на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій щодо розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією «Дерево–Життя» та іншими громадськими ініціативами.

■ ■ Зважаючи на негативні тенденції останніх років, наша планета все більше потерпає від людської діяльності й водночас бездіяльності. Природа безумовно сильніша за людину, тому її помста може стати вироком для існування людей. 

Зараз вже нікого не дивує, що забруднене навколишнє середовище здатне викликати цілий ряд серйозних захворювань. Не тільки якість питної води і повітря, що містить величезну кількість шкідливих хімічних сполук, здатні завдати непоправної шкоди здоров'ю.

Наприклад, головний біль може з'являтися через неправильну експлуатацію каміна. Будівельні та оздоблювальні матеріали поганої якості можуть викликати серйозні алергічні реакції, з ускладненнями у вигляді бронхітів та астми.

Побутова хімія також нерідко спричиняє проблеми, які можуть дати про себе знати через кілька років, оскільки більшість хімічних речовин мають тенденцію до накопичення в організмі. Тривалий і навіть короткостроковий контакт з деякими хімічними речовинами, що входять до складу будівельних чи лакофарбових матеріалів, ізоляційних засобів, вдихання атмосферних викидів і токсинів, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань дихальних шляхів. Хімікати можуть стати причиною безпліддя, особливо у чоловіків.

Що ми можемо зробити для навколишнього середовища?

Кожен з нас може зробити свій внесок у збереження природи та покращення екологічної ситуації на планеті. Навіть маленькі наші кроки можуть мати значний вплив.

 

■ ■ Для збереження і охорони навколишнього середовища рекомендується:

користуватись багаторазовими речами (екоччашки, шопери, багаторазовий посуд тощо) , відмовитися від поліетиленових пакетів;
► відмовитися від одноразових пляшок та посуду;
► бути енергоефективними у побуті;
► обирати екологічний транспорт;
► економити воду й електроенергію;

сортувати сміття, не палити його, а віддавати на переробку;

скоротити використання паперу, здавати макулатуру.

В Україні проблема охорони навколишнього середовища ще більше загострилася після 24 лютого 2022 року, коли росія розпочала відкриту агресію. Вона знищує те, що будувалось століттями, всього за лічені хвилини. 

Фактами заподіяння шкоди довкіллю внаслідок збройної агресії росії є:

мінування територій;

забруднення ґрунту, повітря та води шкідливими речовинами;

знищення дикої природи та заповідників України;

утворення великої кількості небезпечних відходів;

підрив Каховської ГЕС;

потрапляння у світовий океан великої концентрації шкідливих речовин;

зникнення біорізноманіття.

Все це потенційно загрожує здоров’ю людей і навколишньому середовищу зараз і в майбутньому. Наслідки відчуває не тільки Україна, але і весь світ.

 

Ми повинні пам'ятати, що збереження навколишнього середовища – це питання не лише сучасності, але передусім майбутнього. Наше життя та життя майбутніх поколінь залежать від наших дій сьогодні!

Одночасно треба думати про те, як після війни ми допоможемо природі відновитися. Тоді це стане ще однією нашою перемогою!

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії  Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Свистяк Юлія


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь