Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Морозиво: в чому користь і в чому шкода?

Дата: 21.06.2024 14:21
Кількість переглядів: 66

Фото без опису

■ Морозиво є улюбленими ласощами як для дітей, так і для дорослих. Воно
освіжає, «охолоджує», дарує відчуття задоволення. Хтось любить простий
пломбір, хтось полюбляє шоколадне чи фісташкове, а хтось надає перевагу
фруктовим смакам. Часом так важко дотриматись тієї межі, щоб не з’їсти
замість невеличкої порції ціле відерце морозива.
■ Що ж приховується за яскравими упаковками, різноманітними назвами,
фруктовими наповнювачами, шоколадною глазур’ю і вафельними
стаканчиками? Чи приносить морозиво користь організму або ж, навпаки,
шкоду?
■■Чим корисне морозиво?
Якісне, виготовлене з дотриманням усіх норм виробництва, морозиво містить
багатий вітамінно-мінеральний склад. Морозиво - це не тільки смачно, але й
корисно. Користь морозива полягає в наступному:
►Містить важливі для організму речовини – вітаміни(вітаміни А, Е, С, В1, В2,
D,РР), мінерали (кальцій, натрій, фосфор, калій, магній), незамінні кислоти,
ферменти.
►При споживанні морозива виробляється серотонін, що відомий як «гормон
щастя», який покращує настрій,заспокоїть, знімає стрес, надає заряд енергії,
викликає прилив радості, бадьорості та сил.
►Має легкий судинозвужувальний і болезаспокійливий ефект. Тому його
корисно їсти при схильності до носових кровотеч або при м’язових болях.
►Позитивно впливає на нервову систему та обмінні процеси організму,
зміцнює імунітет.
►Знижує ризик появи каменів у нирках, зменшує біль при менструаціях,
знижує ризик безпліддя у жінок.
► Морозиво на йогуртовій основі є відмінною профілактикою захворювань
шлунково-кишкового тракту та дисбактеріозів.
►Деякі види морозива, зокрема з темним шоколадом, містять антиоксиданти та
флавоноїди, які допомагають знизити рівень шкідливого холестерину і
покращити стан здоров'я серця.
►В складі деякого виду морозива містяться ферменти, які допомагають
розщеплювати та засвоювати молочні жири.
►Корисно частіше їсти морозиво тим, хто постійно страждає від простудних
захворювань: воно загартовує слабке горло.
►Вгамовує голод.
■■ Здавалося б, що в складі стільки корисних властивостей, і його можна їсти
кілограмами. Але, як і будь-який інший продукт, морозиво має певні вади.
■ То у чому шкода морозива?
►Може містити велику кількість доданого цукру, а надлишок цукру може
стати причиною розвитку серцево-судинних захворювань, діабету і
захворювань жовчного міхура.
►Може спричинити коливання рівня глюкози та як наслідок , призводити до
проблем із сном та впливати на настрій: перехід від відчуття приливу енергії
до пригнічення.

► Натуральне морозиво з молока у людей з непереносимістю лактози здатне
призвести до проблем зі шлунком, зокрема до «синдрому подразненого
кишківника».
►Може погіршити стан тих, хто страждає на синдром подразненого
кишківника.
►Підвищує ймовірність утворення твердого калу, а це призводить до ризику
закрепів.
► Вживання великої кількості морозива з високим вмістом жиру може сприяти
підвищенню рівня “поганого” холестерину і таким чином підвищити ризик
серцевих захворювань.
► Різке і швидке споживання морозива може призвести до появи болючого і
неприємного відчуття “холодового головного болю” – головний біль від
морозива (реакція на різке зниження температури в ділянці піднебіння).
► Морозиво може викликати напад мігрені.
►Якщо швидко з’їсти морозиво після гарячого напою, то можуть з’явитися
тріщини в емалі зубів.
► Постійне споживання цукру може спричинити набір зайвих кілограмів, які
відображаються на загальному стані здоров’я і створюють ризик розвитку
раку підшлункової та молочної залози, нирок, товстої кишки та печінки.
► Занадто велика кількість цукру може призвести до швидкого старіння та
появи зморшок.
► Деякі види морозива містять значну кількість синтетичних ароматизаторів,
барвників і домішок (морозиво ароматичних сортів, наприклад, апельсинове,
мангове, полуничне, тощо).
■■ Скільки можна з’їсти морозива в день???
Здоровим дорослим людям рекомендується з’їдати не більше 100 г продукту в
день. А краще і зовсім обмежитися 2-3 порціями в тиждень, щоб підвищена
калорійність точно не відбилась ні на фігурі, ні на рівні холестерину і цукру.
■■Як вибрати якісне морозиво в магазині???
1. Читайте склад. Ідеальні інгредієнти — це цілісне і сухе молоко, масло,
вершки, яйця, натуральні смакові наповнювачі. Десертів з довгим списком
рослинних жирів, ароматизаторів та консервантів краще уникати.
2. Шукайте позначку стандартизації. Запам'ятайте — під ДСТУ 4733
випускається морозиво з натуральних молокопродуктів. Якщо на пачці стоїть
ДСТУ 4735, у виробництві використовуються рослинні замінники тваринних
жирів.
3. Оцініть зовнішній вигляд товару. Упаковка повинна бути герметичною, з
відмітками про термін придатності. Якщо морозиво втратило форму, на
поверхні виступили кристали льоду, значить воно повторно заморожувалося.
4. Вивчіть умови зберігання. Температура в холодильнику повинна відповідати
рекомендаціям, вказаним на упаковці.
5.Зверніть увагу на термін придатності.
■ Морозиво – це смачний та улюблений десерт, але його споживання повинно
бути у міру.
■ Збалансоване харчування, регулярна фізична активність та свідоме вживання
морозива можуть допомогти вам насолоджуватися цим десертом без шкоди для
вашого здоров’я.

■ Пам’ятайте: будь-який, навіть найкорисніший продукт, стає отрутою, якщо
вживати його занадто багато.
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-
гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського
районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Свистяк Юлія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь