Морозиво: в чому користь і в чому шкода?
■ Морозиво є улюбленими ласощами як для дітей, так і для дорослих. Воно
освіжає, «охолоджує», дарує відчуття задоволення. Хтось любить простий
пломбір, хтось полюбляє шоколадне чи фісташкове, а хтось надає перевагу
фруктовим смакам. Часом так важко дотриматись тієї межі, щоб не з’їсти
замість невеличкої порції ціле відерце морозива.
■ Що ж приховується за яскравими упаковками, різноманітними назвами,
фруктовими наповнювачами, шоколадною глазур’ю і вафельними
стаканчиками? Чи приносить морозиво користь організму або ж, навпаки,
шкоду?
■■Чим корисне морозиво?
Якісне, виготовлене з дотриманням усіх норм виробництва, морозиво містить
багатий вітамінно-мінеральний склад. Морозиво - це не тільки смачно, але й
корисно. Користь морозива полягає в наступному:
►Містить важливі для організму речовини – вітаміни(вітаміни А, Е, С, В1, В2,
D,РР), мінерали (кальцій, натрій, фосфор, калій, магній), незамінні кислоти,
ферменти.
►При споживанні морозива виробляється серотонін, що відомий як «гормон
щастя», який покращує настрій,заспокоїть, знімає стрес, надає заряд енергії,
викликає прилив радості, бадьорості та сил.
►Має легкий судинозвужувальний і болезаспокійливий ефект. Тому його
корисно їсти при схильності до носових кровотеч або при м’язових болях.
►Позитивно впливає на нервову систему та обмінні процеси організму,
зміцнює імунітет.
►Знижує ризик появи каменів у нирках, зменшує біль при менструаціях,
знижує ризик безпліддя у жінок.
► Морозиво на йогуртовій основі є відмінною профілактикою захворювань
шлунково-кишкового тракту та дисбактеріозів.
►Деякі види морозива, зокрема з темним шоколадом, містять антиоксиданти та
флавоноїди, які допомагають знизити рівень шкідливого холестерину і
покращити стан здоров'я серця.
►В складі деякого виду морозива містяться ферменти, які допомагають
розщеплювати та засвоювати молочні жири.
►Корисно частіше їсти морозиво тим, хто постійно страждає від простудних
захворювань: воно загартовує слабке горло.
►Вгамовує голод.
■■ Здавалося б, що в складі стільки корисних властивостей, і його можна їсти
кілограмами. Але, як і будь-який інший продукт, морозиво має певні вади.
■ То у чому шкода морозива?
►Може містити велику кількість доданого цукру, а надлишок цукру може
стати причиною розвитку серцево-судинних захворювань, діабету і
захворювань жовчного міхура.
►Може спричинити коливання рівня глюкози та як наслідок , призводити до
проблем із сном та впливати на настрій: перехід від відчуття приливу енергії
до пригнічення.
► Натуральне морозиво з молока у людей з непереносимістю лактози здатне
призвести до проблем зі шлунком, зокрема до «синдрому подразненого
кишківника».
►Може погіршити стан тих, хто страждає на синдром подразненого
кишківника.
►Підвищує ймовірність утворення твердого калу, а це призводить до ризику
закрепів.
► Вживання великої кількості морозива з високим вмістом жиру може сприяти
підвищенню рівня “поганого” холестерину і таким чином підвищити ризик
серцевих захворювань.
► Різке і швидке споживання морозива може призвести до появи болючого і
неприємного відчуття “холодового головного болю” – головний біль від
морозива (реакція на різке зниження температури в ділянці піднебіння).
► Морозиво може викликати напад мігрені.
►Якщо швидко з’їсти морозиво після гарячого напою, то можуть з’явитися
тріщини в емалі зубів.
► Постійне споживання цукру може спричинити набір зайвих кілограмів, які
відображаються на загальному стані здоров’я і створюють ризик розвитку
раку підшлункової та молочної залози, нирок, товстої кишки та печінки.
► Занадто велика кількість цукру може призвести до швидкого старіння та
появи зморшок.
► Деякі види морозива містять значну кількість синтетичних ароматизаторів,
барвників і домішок (морозиво ароматичних сортів, наприклад, апельсинове,
мангове, полуничне, тощо).
■■ Скільки можна з’їсти морозива в день???
Здоровим дорослим людям рекомендується з’їдати не більше 100 г продукту в
день. А краще і зовсім обмежитися 2-3 порціями в тиждень, щоб підвищена
калорійність точно не відбилась ні на фігурі, ні на рівні холестерину і цукру.
■■Як вибрати якісне морозиво в магазині???
1. Читайте склад. Ідеальні інгредієнти — це цілісне і сухе молоко, масло,
вершки, яйця, натуральні смакові наповнювачі. Десертів з довгим списком
рослинних жирів, ароматизаторів та консервантів краще уникати.
2. Шукайте позначку стандартизації. Запам'ятайте — під ДСТУ 4733
випускається морозиво з натуральних молокопродуктів. Якщо на пачці стоїть
ДСТУ 4735, у виробництві використовуються рослинні замінники тваринних
жирів.
3. Оцініть зовнішній вигляд товару. Упаковка повинна бути герметичною, з
відмітками про термін придатності. Якщо морозиво втратило форму, на
поверхні виступили кристали льоду, значить воно повторно заморожувалося.
4. Вивчіть умови зберігання. Температура в холодильнику повинна відповідати
рекомендаціям, вказаним на упаковці.
5.Зверніть увагу на термін придатності.
■ Морозиво – це смачний та улюблений десерт, але його споживання повинно
бути у міру.
■ Збалансоване харчування, регулярна фізична активність та свідоме вживання
морозива можуть допомогти вам насолоджуватися цим десертом без шкоди для
вашого здоров’я.
■ Пам’ятайте: будь-який, навіть найкорисніший продукт, стає отрутою, якщо
вживати його занадто багато.
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-
гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського
районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Свистяк Юлія