Що таке ботулізм та як його уникнути
Харчовий ботулізм – це харчове отруєння, яке
виникає внаслідок вживання в їжу
небезпечних харчових продуктів та без
своєчасного специфічного лікування може
призвести до смерті.
В минулому році від харчового ботулізму
потерпіло п’ять мешканців Прикарпаття. Всі
випадки були пов’язані з вживанням м’ясних
консервів домашнього виготовлення.
В 2024 році в області випадки харчового ботулізму не реєструвалися, проте
в інших областях кількість таких випадків зросла.
Потрібно пам’ятати, що симптоми ботулізму розвиваються не так різко як
при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання
з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту.
Основні прояви захворювання: слабкість, головокружіння, сухість в роті,
закрепи. Пізніше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової
системи які проявляються порушенням зору та ковтання, розладами мови, в
важких випадках – зупинкою дихання.
Щоб захистити себе та своїх рідних від ботулізму потрібно:
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках та в
мережі інтернет, яка була виготовлена невідомими операторами ринку чи в
домашніх умовах;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в
закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання,
наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах
необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-
60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак
псування харчові продукти;
- сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно
промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
- швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні
туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для
консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів
теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному
місці і бажано не більше року;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не
використовувати продукцію зі здутих (бомбажних) банок;
- рекомендуємо вживати консерви лише промислового виготовлення,
оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням
профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до
лікаря.