Рекомендації щодо недопущення поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Надворі спекотне літо, період відпусток та літніх
канікул для школярів. Оздоровчий період в розпалі,
на Прикарпатті працюють 15 заміських закладів
оздоровлення та відпочинку. Проте в гірських
районах багато приватних садиб, які приймають
людей на відпочинок, надаючи при цьому послуги з
харчування.
Відключення електроенергії сприяє псуванню
харчових продуктів та готових страв, які
зберігаються в холодильниках. Тому в даний час треба насторожено ставитися до
споживання продуктів, їх закупівлі, оскільки невідомо чи дотриманий
температурний режим під час їх зберігання і реалізації, особливо при відключенні
електроенергії в нічний час.
Керівникам приватних садиб, які планують здійснювати відпочинок
організованих груп дітей, рекомендуємо звертатися до територіальних
управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-
Франківській області для здійснення безпечного відпочинку дітей.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області
рекомендує організаторам літнього відпочинку дітей, обираючи заклад харчування,
звернути увагу:
- Чи обраний заклад харчування зареєстрований як оператор ринку харчових
продуктів.
- Чи наявне в закладі харчування примірне чотиритижневе сезонне меню,
погоджене територіальним органом Держпродспоживслужби.
- Чи наявні в закладі харчування результати лабораторних досліджень питної
води.
- Чи мають працівники закладу особисті медичні книжки з пройденим
періодичним медичним оглядом.
- Чи наявний перелік постачальників харчових продуктів в заклад харчування.
- Чи наявні в закладі харчування умови для дотримання технології
приготування їжі та зберігання харчових продуктів в умовах відключення
електропостачання (генератори тощо).
Щоб уникнути харчових отруєнь, рекомендуємо дотримуватись наступних
правил:
- температура у холодильнику повинна бути не вище +4°, у морозильній камері
– не вище -4°С (у холодильниках мають бути термометри для контролю температури
в ньому);
- при відключенні електроенергії понад 4 години, у холодильник необхідно
помістити контейнери з льодом для підтримки належної температури;
- при відключенні електроенергії не бажано зайвий раз відкривати дверцята
холодильника та морозильної камери, щоб запобігти потраплянню теплого повітря;
- не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються, якщо
вони зберігалися в холодильнику при температурі вище +15°C протягом 4 годин або
більше (м’ясо, птиця, морепродукти, молоко);
- розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено;
- слід готувати страви у невеликій кількості, щоб їх спожити у день
приготування і не залишати в холодильнику на наступний день;
- заборонено залишати на наступний день заправлені салати, а також не
рекомендовано вживати без належного температурного режиму зберігання паштети,
заливні страви, супи, соуси, млинці з м’ясом або сиром кисломолочним, січені
вироби з м’яса, птиці, риби, картопляне пюре, відварені макаронні вироби;
- охолоджені страви, які зберігались при дотриманні відповідних
температурних умов, слід споживати лише після повторної термічної обробки;
- не рекомендується закупляти харчові продукти, що швидко псуються, про
запас (слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують
спеціальних температурних умов зберігання (крупи) або найменше втрачають якість
без холодильника).
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та
інших тварин.
- не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що
швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або
інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
- під час відпочинку з дітьми необхідно ознайомити дітей з правилами
харчування та правилами дотримання особистої гігієни, особам, які супроводжують
дітей, необхідно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі
ягоди, гриби;
- перед приготуванням їжі та перед кожним споживанням її мити руки з
милом;
- не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності
та з протермінованими термінами зберігання;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних
осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, маєте право
вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
У разі виявлення будь-яких ознак кишкової інфекції (біль в животі,
нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла тощо) необхідно
терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування
небезпечне для здоров’я!
