Як запобігти харчовим отруєнням у різдвяні та новорічні свята
Різдвяні та новорічні свята ніколи не обходяться
без святкового столу з великою кількістю
різноманітних страв, які потребують правильного
зберігання в холодильному обладнанні. Проте, в
умовах постійних перебоїв з електропостачанням,
необхідно дотримуватись основних правил
профілактики харчових отруєнь та гострих
кишкових інфекцій.
Якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та
морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються
безпечними до 4-х годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.
Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від
неприємних наслідків святкувань, спеціалісти Головного управління
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують:
- уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній
вигляд та цілісність їхнього пакування;
- вимагати у продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових
продуктів;
- купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах,
спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-
санітарна експертиза харчових продуктів;
- уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на
стихійних ринках;
- дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства
сирих продуктів та готових страв у холодильнику);
- ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та
технології приготування їжі;
- при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати
окремі розроблювальні дошки та ножі;
- при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних
режимів запікання в духових шафах;
- сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною
водою;
- молоко слід вживати тільки кип’яченим, непастеризований сир
використовувати тільки після термічної обробки;
- салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу,
заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;
- кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти
градусів С до 36 годин, а з заварним кремом – не більше 6 годин;
- страви, які залишилися після святкового столу не залишати для споживання
на наступні дні.
Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені
ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками. Пам’ятайте, що
харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, необхідно
негайно звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування
небезпечне для вашого здоров’я.
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!