Як відбувається зараження свиней африканською чумою свиней: коротко розповідаємо
Основний шлях передачі збудника – це
безпосередній контакт тварин між собою та
перенос збудника від хворої до здорової
тварини через посередника, в ролі якого
найчастіше виступає людина.
Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг,
взуття, що перебували в контакті з хворими
тваринами, продуктами їхньої життєдіяльності
чи забою (кров, м’ясо, сало, шкіра, кістки,
внутрішні органи тощо), також здатні сприяти швидкому поширенню хвороби.
Також один із шляхів потрапляння АЧС у господарство - годівля свиней
необробленими кормами чи харчовими відходами.
Додатково ускладнює ситуацію поширення АЧС у популяції диких свиней,
звідки цей патоген може потрапляти до свійських свиней.
Єдиний захист від АЧС – дотримання правил біобезпеки.
У спільних інфографіках з європейським проєктом EU4SaferFood та
Асоціацією свинарі України розповідаємо основні шляхи потрапляння АЧС до
свиногоподарств.