Як підготуватись до свят і уникнути харчових отруєнь?
Незабаром жителі та гості Прикарпаття
святкуватимуть одне з найбільших християнських
свят – Воскресіння Христове.
Головне управління Держпродспоживслужби в
Івано-Франківській області наголошує: щоб
запобігти виникненню харчових отруєнь як в
домашніх умовах, так і відвідуючи заклади
громадського харчування, необхідно
дотримуватись певних правил закупівлі,
зберігання продуктів та приготування і споживання страв.
Тож подаємо до уваги наступні рекомендації:
- Купуйте харчові продукти в торгівельних мережах, спеціалізованих
магазинах або на продовольчих ринках.
- Не слід купувати харчові продукти на стихійних ринках, вздовж
автомобільних шляхів, «з рук».
- Купуючи харчові продукти, перевірте, чи не закінчилися терміни
придатності, для цього потрібно уважно прочитати маркування.
- Не готуйте страви заздалегідь, кілька днів наперед!
- Правильно зберігайте харчові продукти згідно рекомендацій виробника!
- М’ясні вироби, кулінарні чи кондитерські вироби, а також молочні
продукти зберігайте в холодильнику, де підтримується відповідний
температурний режим.
- Перед приготуванням їжі ретельно вимийте руки з милом!
- Використовуйте окремі розроблювальні дошки та ножі під час
приготування сирих та варених продуктів.
- Перед приготуванням сирі овочі та фрукти необхідно добре промити під
протічною водою.
- Дотримуйтесь технології приготування страв (режимів запікання,
тушкування чи смаження).
- Не зберігайте готові страви чи напівфабрикати при кімнатній температурі,
адже це сприяє накопиченню в них мікроорганізмів.
- Готуючи багатокомпонентні салати чи кулінарні вироби, які не
піддаватимуться повторній термічній обробці, використовуйте рукавички.
- Заправлені салати можуть зберігатися при кімнатній температурі не довше
трьох годин.
- Кремові кондитерські вироби (торти, тістечка) зберігайте лише в
холодильнику, дотримуючись термінів придатності.
- Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені
ресторани чи інші заклади громадського харчування з позитивними відгуками.
- Страви, які забрані додому з закладу громадського харчування, не придатні
на наступний день, їх необхідно спожити того ж дня!
У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання,
таких як нудота, блювота чи діарея, необхідно негайно звернутись до закладу
охорони здоров’я, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.