Безпечність харчових продуктів: як правильно обрати морозиво в магазині?
Морозиво – смачний і доступний кожному продукт,
попит на який стрімко зростає з настанням перших
теплих весняних днів. До Держпродспоживслужби
надходить значна кількість звернень, скарг та
запитань стосовно якості, безпечності та умов
реалізації морозива.
На що варто звернути увагу, обираючи морозиво в
закладі торгівлі, щоб убезпечити себе від
неприємних сюрпризів? Відповідаємо:
на морозильну камеру – температурний режим має відповідати умовам
зберігання, зазначеним на упаковці продукту;
на форму − якщо морозиво деформоване, це говорить про те, що продукт був
розморожений;
на упаковку, на якій зазначена назва та склад продукту, виробник, дата
виготовлення, термін придатності, харчова та енергетична цінність, умови
зберігання, маса нетто та наявність алергенів.
Нагадуємо, що в Україні є три державні стандарти для виготовлення морозива:
ДСТУ 4733:2007– морозиво на молочній основі (молочне, вершкове і пломбір)
повинно виготовлятися винятково з молока та продуктів його переробки, без
застосування будь-яких жирів та білків немолочного походження;
ДСТУ 4734:2007 – виготовляється на основі плодово-ягідної або овочевої
сировини з додаванням цукрового сиропу, натуральних барвників, ароматизаторів та
інших необхідних для виробництва інгредієнтів;
ДСТУ 4735:2007 – виготовляють із комбінованим складом сировини і
випускають із частковою заміною молочної сировини на компоненти рослинного
походження (рослинні жири).
Проте, окрім наведених вище стандартів, допускається виготовлення морозива
за індивідуальною рецептурою. В такому випадку на етикетці продукту замість
звичного напису ДСТУ буде зазначена абревіатура ТУ (технічні умови) і
відповідний набір цифр. Обираючи таке морозиво, варто зважати на те, що
підприємство-виробник має право самостійно вирішувати питання вибору складових
компонентів цього продукту.
Обирайте літній десерт правильно і споживайте його з користю й
задоволенням!