Що за хвороба - туляремія?
Туляремія – це гостра інфекційна хвороба, якою можуть заразитися
люди і тварини. Особливо сприйнятливими до захворювання є кролики, зайці,
гризуни.
Кроляча лихоманка, мишача хвороба, мала чума – все це синоніми
туляремії.
Збудник туляремії - Francisella tularensis - може потрапляти в організм
людини різними шляхами:
трансмісивним - інакуляція збудника комахами (іксодові та
гамазові кліщі, гедзі, комарі, блохи);
контактним - унаслідок контакту з хворими гризунами
(промисел ондатр, зайців, обробка шкурок), під час купання в
інфікованих водоймах;
аліментарним - через споживання харчових продуктів чи води,
інфікованих виділеннями гризунів;
аерогенним (повітряно-пиловий) - під час обробки зернових
продуктів, фуражу.
Захворюваність людей на туляремію не пов’язана з передачею інфекції
від людини до людини (людина є «епідеміологічним тупиком» до інфекції).
Сприйнятливість людей до туляремії становить 100%.
Туляремія може становити небезпеку як соціальна хвороба, яка
зумовлює масову захворюваність і тривалу непрацездатність.
Проявляється хвороба зазвичай через 2-4 дні після інфікування
головним болем, лихоманкою з підвищенням температури тіла до 39,5-40 0 С,
нудотою, блюванням, вираженою загальною слабкістю, рясним
потовиділенням. Залежно від того, яким чином бактерія потрапила в організм,
виникають різні симптоми.
Якщо збудник проник в організм через шкіру, то на тому місці
утворюється шкірна виразка, при попаданні на мигдалини – ангіна, при
впроваджені в легені – пневмонія, при потраплянні бактерій у очі –
кон’юнктивіт. Однозначно бактерія проникає в лімфовузли і, таким чином,
викликає їх запалення. Вражений лімфатичний вузол називається бубон.
Іноді збудник може проникати в кров, що тягне за собою вторинні
вогнища в інших органах (селезінці, легенях, печінці).
Без лікування хвороба тягнеться довго, що приводить до розвитку
ускладнень, небезпечних для життя людини, зокрема артриту, менінгіту,
енцефаліту, пневмонії та інфекційно-токсичного шоку.
Лікування хворих на туляремію здійснюють виключно в умовах
стаціонару. Після перенесення захворювання у людини виробляється довічний
імунітет.
Збудник туляремії характеризується високою стійкістю до впливу
навколишнього середовища, особливо за низької температури та високої
вологості.
У зерні, соломі за температури нижче 0°С бактерії залишаються
життєздатними до шести місяців, а за температури 20–30 °С — до 20 днів.
У замороженому м’ясі патоген може зберігатися до трьох місяців,
тривалий час зберігається в охолодженому молоці, вершках.
Менш резистентні бактерії в сухому середовищі. Нестійкі до високих
температур (за 60 °C гинуть через 10–20 хв, за 100 °С — через 1–2 хв). Прямі
сонячні промені знищують патоген через 20–30 хв. Згубно діють на збудника
туляремії УФ-випромінювання та стандартні дезінфекційні засоби (розчини
лізолу, хлораміну, хлорного вапна вбивають його за 3–5 хв).
Одним із найефективніших способів профілактики туляремії є
вакцинація населення, яке проживає в несприятливих щодо цього захворювання
районах. Цілеспрямовану вакцинацію проводять в будь-яку пору року живою
протитуляремійною вакциною (Ельберта-Гайського) серед осіб, які мають
ризик зараження. Після проведення вакцинації створюється напружений
імунітет, що зберігається до 5 років.
Профілактика захворювання в ендемічних районах зводиться до
боротьби з гризунами, проведення заходів щодо знищення комах (комарів,
москітів тощо).
Індивідуальна профілактика зараження туляремією:
дотримання правил особистої гігієни і використання захисних
масок, окулярів, рукавичок і т.д. при роботі з тушками тварин,
шкурками тощо;
вживання тільки кип’яченої доброякісної (з перевірених
джерел) води;
купання тільки у впорядкованих водоймах;
здійснення ретельної термічної обробки м’яса, молока перед
вживанням;
використання захисних репелентів при виїздах на природу;
використання індивідуальних захисних засобів під час обробки
зерна, сіна.
Завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб
Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Гаврилко Світлана