Безпечність харчових продуктів: безалкогольні напої
В літні спекотні дні значно підвищується
попит на прохолодні напої. Охолоджена
мінеральна вода, квас, лимонад, коктейлі
тощо миттєво зникають з полиць магазинів.
В спеку особливо важливо подбати про
безпечність напоїв, які купуєте.
Якщо мова йде про фасований товар – варто:
уважно вивчити обов’язкову
інформацію на його етикетці ( стаття 6 Закону
України «Про інформацію для споживачів
щодо харчових продуктів»);
переконатись, що напій належним
чином зберігається у місці продажу – при
температурі від 0 до 20 о С і не під дією
прямих сонячних променів.
Ці поради стосуються і напоїв, які продаються на розлив або готуються на
місці. В такому випадку обов’язкову інформацію про продукт продавець має
надати на вимогу споживача.
Варто зазначити, що посуд, в який відпускаються такі напої обов’язково має
бути чистим.
Наразі набуває популярності тенденція щодо відмови від одноразового
посуду, особливо пластикового. Щоб зменшити кількість побутових відходів з
метою збереження чистого довкілля окремі заклади пропонують напої на розлив
у тару покупця.
Нагадуємо, що продавець несе повну відповідальність за дотримання
гігієнічних вимог, в тому числі за належну якість і чистоту посуду, в якому
відпускаються напої. І якщо чистота власного посуду споживача викликає
сумніви у продавця – він має право відмовити у відпуску напоїв в цю тару.