Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Розроблено Прогноз розвитку шкідників та хвороб основних сільгоспкультур у липні 2025 року

Дата: 08.07.2025 16:37
Кількість переглядів: 15

Фото без опису

Липень – найтепліший місяць року, з
частими  грозами  та  зливами . Середня місячна
температура повітря становить 18-24°C,
абсолютний максимум може сягати – 34-39°C,
подекуди – до 41 °C.
Підвищення температурного режиму в червні
пришвидшило проходження фаз розвитку
сільськогосподарських рослин, але не сприяло
поширенню хвороб. В деякій мірі друга
половина червня сприяла заселеності посівів

шкідниками та їх розвитку.
В липні подальший високий температурний режим збільшуватиме
шкідливість шкідників, зокрема сисних, листогризучих та плодопошкоджуючих
видів. Інтенсивний розвиток хвороб у посівах технічних, овочевих культур та у
плодових насадженнях ймовірний лише за наявності опадів. Тому моніторинг
фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин матиме важливе значення в
регулюванні чисельності шкідливих організмів, своєчасному застосуванні засобів
захисту рослин.
Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розробили детальний
прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних
сільськогосподарських рослин у липні 2025 року.
Так, в посівах озимих і ярих зернових культур до огрубіння зерна
харчуватимуться і розмножуватимуться пшеничний трипс, злакові попелиці,
цикадки. За умов теплої сухої погоди липня (температура повітря 29-30°С,
вологість 35-50%) збільшуватиметься кількість сисних комах, які викликатимуть
щуплість та значне зниження ваги зерна.

З настанням воскової стиглості зерна з’являться крилаті особини
попелиць, які перелітатимуть на пізніше достигаючі посіви зернових культур, а
також дикорослі злаки, згодом на сходи падалиці.
Хлібні клопи, осередками, продовжуватимуть завдавати шкоди посівам
зернових культур. Пошкоджені зернівки стають щуплі, зморшкуваті, зі слідами
уколу у вигляді темної крапки.
Під дією ферментів знижується пружність клейковини, підвищується її
розтягнення і, як наслідок, погіршуються хлібопекарські якості борошна,
знижується схожість і якість зерна.
В колосках пшениці, ячменю, жита дозріваюче зерно пошкоджуватимуть
хлібні жуки та жужелиця, що осередково може призвести до зменшення маси
зерна.
Прочитати або завантажити весь документ з детальними рекомендаціями
можна за посиланням https://vetif.gov.ua/images/Prognoz_07.2025.doc


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь