Безпечність харчовий продуктів: вегетаріанські та веганські харчові продукти
Для багатьох людей веганський та
вегетаріанський харчовий продукт це
одне й те саме. Але ні. В українському
законодавстві чітко визначено, які саме
продукти є веганськими, а які –
вегетаріанськими.
В обох випадках, у маркуванні
харчового продукту можуть
використовуватися слова
«вегетаріанський» або «веганський» або
його похідні, якщо:
- на всіх етапах виробництва та обігу
вживалися всі необхідні заходи для
уникнення наявності речовин, які не
споживаються веганцями та
вегетаріанцями, крім випадків ненавмисного потрапляння таких речовин;
- операторами ринку харчових продуктів та/або особами, що діють за їхнім
дорученням, не проводилися на тваринах будь-які дослідження харчового
продукту або інгредієнта.
А от різниця між вегетаріанськими та веганськими харчовими продуктами
полягає в наявності в продукті інгредієнтів тваринного походження:
- у веганських харчовий продуктах – на жодній стадії виробництва якого не
використовувалися інгредієнти тваринного походження;
- у вегетаріанських харчових продуктах – на жодній стадії виробництва
якого не використовувалися інгредієнти тваринного походження, крім таких
інгредієнтів чи похідних із них:
- молоко, молочні продукти, молозиво;
- яйця чи яєчні продукти, отримані від живих тварин;
- мед чи продукти бджільництва (прополіс, бджолиний віск тощо);
- продукти, отримані з вовни живих тварин (ланолін тощо).
Вкотре радимо споживачам свідомо підходити до вибору харчових
продуктів – уважно вивчати інформацію про продукт на його етикетці, а також
робити закупи тільки в спеціально призначений для цього місцях – в
продовольчих магазинах та на агропродовольчих ринках.