Сальмонельозна інфекція
Сальмонельозна інфекція, або сальмонельоз, - поширене бактеріальне
захворювання, що вражає кишечник.
Це інфекційне захворювання викликають патогенні бактерії роду
сальмонел.
Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому
поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші
забруднені поверхні.
Сальмонельоз поширений повсюдно, більше того, у світі спостерігається
зростання захворюваності цією небезпечною токсикоінфекцією. Основними її
джерелами є сільськогосподарські тварини і птиця, а також дикі пернаті,
бродячі собаки і кішки, гризуни і навіть холоднокровні хребетні, здатні
заражати продукти харчування та місця їх зберігання.
Передача збудника від інфікованої людини до здорової має набагато
менше значення, крім випадків, коли бактеріоносій займається продажем або
приготуванням їжі.
Особливу небезпеку для людини представляє той факт, що активно
розвиваються в молоці, м'ясі та деяких інших продуктах сальмонели нічим себе
не проявляють: вигляд, смак і запах їжі залишаються колишніми.
Не заважає розвитку бактерій засолка, копчення і вплив негативної
температури.
При попаданні в організм, бактерії, як правило, «обживають» тонку кишку,
де починають активно розмножуватися. Крім того, сальмонели здатні
проникати в лімфатичні вузли і кров людини. У процесі свого руйнування
мікроорганізми виділяють ентеро- і ендотоксини, які мають різноманітний
вплив на багато систем організму і внутрішні органи.
Саме тому це захворювання належить до токсикоінфекцій. Ендотоксини
можуть викликати лихоманку, порушення мікроциркуляції і, як наслідок, -
токсичний шок. Не менш шкідливі ентеротоксини, що призводять до розвитку
діареї з втратою води організмом, порушення водно-сольового обміну,
небезпечного зниження артеріального тиску, зменшення об'єму циркулюючої
крові і шоку.
Найчастіше результатом інфікування є шлунково- кишкові форми хвороби.
У складних випадках розвиваються найбільш небезпечні форми
сальмонельозу - тифоподібна та септична.
Симптоми сальмонельозу:
нудота;
блювання;
біль у животі спазматичного характеру;
діарея;
підвищена температура тіла (гарячка);
озноб;
головний біль;
кров у калі;
зневоднення (сухість слизових оболонок, зниження тургору шкіри та ін.).
Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – негайно повідомте
про це своєму лікарю. Якщо зараження сталося в межах організованого
колективу (дитячого табору, школи, садочка, військової частини чи лікарні),
про це слід повідомити медпрацівнику закладу, щоб швидко зупинити
поширення інфекції.
Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:
☛ харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване
молоко чи яйця;
☛ брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;
☛ харчі, яких торкалася брудними руками інфікована людина;
☛ контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи
землею, якою тварини гуляють;
☛ контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи
харчів;
☛ брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;
☛ вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.
Профілактика
Щоб мінімізувати ризики захворіти на сальмонельоз, населенню варто
дотримуватися найпростіших правил:
ретельне миття рук після туалету, приходу з вулиці, перед прийомом їжі
заборона придбання яєць та мʼясної сировини в зонах стихійної торгівлі
або у невідомих реалізаторів;
наявність достатньої кількості розробного інвентаря для сирої мʼясної
продукції у кожної господині та забезпечення їх відповідної обробки після
використання: окремі ножі та дошки для риби та мʼяса, дезінфекція після
використання та миття окропом;
вживання в їжу мʼяса птиці після якісної термообробки;
обмеження приготування та використання готових страв із сирих або
недостатньо термічно оброблених яєць (використання в їжу гоголь-моголя,
сирих яєць, яєшні);
заборона вживання в їжу сирого молока, уникнення придбання кисло-
молочних продуктів у сумнівних реалізаторів та у невстановлених місцях;
уникнення харчування в сумнівних закладах громадського харчування ,
особливо в гарячий період року.
Завідувач мікробіологічної лабораторії Богородчанського відділу
Івано-Франківського районного відділу ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ
МОЗ» Лілія Лапко