Безпечність харчових продуктів: продукти, продаж яких заборонений на агропродовольчих ринках

Робити закупи на агропродовольчих ринках
– вибір багатьох споживачів. У різних
куточках України ринки відрізняються
асортиментом, ціновою політикою і, навіть,
особливою атмосферою!
Єдине, що має бути спільним для всіх
агропродовольчих ринків в нашій країні –
дотримання Гігієнічних вимог до
агропродовольчих ринків , затверджених
наказом Мінагрополітики від 19.04.2024 №
1279.
Свіжі овочі, фрукти, м’ясо, риба, сири – це
далеко не повний перелік харчів, які можна
обрати, продегустувати і купити на ринку.
Проте задля безпеки споживачів на агропродовольчому ринку категорично
заборонено реалізацію:
харчових продуктів за відсутності підтвердження їхньої придатності за
результатами випробувань (досліджень) акредитованою лабораторією, яка
знаходиться на агропродовольчому ринку;
харчових продуктів, мінімальний термін придатності або граничний термін
споживання (дата «вжити до») яких закінчились;
харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що
швидко псуються, за відсутності холодильного обладнання, що дозволяє
забезпечити відповідні температурні режими їх зберігання;
кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби
(фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, зельц, холодець тощо) домашнього
виготовлення;
м’ясних, рибних, молочних, плодоовочевих, плодово-ягідних, грибних
консервів домашнього виготовлення;
зернових і круп’яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур’янів,
лікарських рослин;
зіпсованих або загниваючих овочів, зелені, фруктів, ягід.
Тож будьте уважні та обережні, коли робите закупи, ретельно оглядайте
зовнішній вигляд та маркування харчових продуктів та не бійтеся попросити у
продавця документи про відповідність товару вимогам безпечності.
