М'ясо в місцях стихійної торгівлі потенційно небезпечне

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області
застерігає споживачів від придбання м’яса та м’ясних продуктів в місцях стихійної
торгівлі, адже вживаючи не досліджені м’ясні продукти можна заразитись
небезпечними хворобами – зокрема саркоцистозом.
Саркоцистоз – це паразитарне захворювання, збудниками якого є найпростіші
роду Sarcocystis. Паразит в основному уражає м’язи скелета, серця, стравоходу,
діафрагми та кишківник у різних видів тварин, зокрема сільськогосподарських
тварин: велику рогату худобу, свиней, птицю, а в окремих випадках може бути
небезпечним і для людини.
Зараження людей відбувається переважно через споживання м’яса, яке не
пройшло належної термічної обробки. Перебіг хвороби залежить від кількості
паразитів, які потрапляють з інфікованим м'ясом, і можуть спричинити ушкодження
слизової оболонки кишківника. Симптоми захворювання: пригнічений стан,
зниження апетиту та діарея. Діагностика проводиться комплексно, включаючи
дослідження фекалій та м'яса.
Це захворювання також може завдавати значних збитків у тваринництві,
оскільки спричиняє виснаження, зниження продуктивності та падіж худоби, а також
потребує забезпечення ветеринарного контролю на забійних та м’ясопереробних
підприємствах за безпечністю продукції з метою виявлення ураженого
саркоцистами м'яса.
Поширенню інвазії сприяють собаки і коти, які можуть проникати на
територію ферм, порушення загальних гігієнічних вимог, відсутність убиралень,
несвоєчасна утилізація трупів та відходів забою тварин. Саркоцисти стійкі у
довкіллі, можуть зберігати життєздатність більше 3 років, зимувати в ґрунті,
переносити заморожування і розморожування. Велика рогата худоба, свині, вівці,
дикі тварини, птахи заражаються, поїдаючи корм із спороцистами.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області
наголошує на дотриманні ветеринарно-санітарних та гігієнічних вимог суб’єктами
господарювання всіх форм власності адже забезпечення проведення
передзабійного, післязабійного огляду тварин та проведення ветеринарно-
санітарної експертизи, дозволяють виявити саркоцистоз при забої тварин та вжити
відповідні заходи, зокрема не допустити в обіг туші, інфіковані саркоцистами, а
також своєчасно повідомити про виявлені випадки постачальників забійної худоби
та державного ветеринарного інспектора відповідної території.
Профілактика саркоцистозу спрямована на розрив біологічного ланцюга
передавання збудника від дефінітивного до проміжного господаря, а саме
забезпечення дотримання ветеринарно-санітарних вимог та зоогігієнічних правил.
Не допускання на території тваринницьких ферм, приміщень для кормів
безпритульних собак і котів.
